Одржане “Драготињске вечери” - Раде Мандић нови кнез

Срна
Одржане “Драготињске вечери” - Раде Мандић нови кнез

ПРИЈЕДОР - Кнежевом шетњом и интонирањем химне кнежевине Драготиње и Марина, те наступом ојкачких група, у Горњој Драготињи код Приједора одржана је манифестација “Драготињске вечери”.

Ријеч је о традиционалном окупљању мјештана ових крајева сваке друге суботе у августу којима се, осим дружења Драготињаца ма гдје живјели у свијету, промовише и јединствена кнежевина Горња Драготиња и Марини.

Ове године је манифестација одржана 40. пут, а према одлуци Совјета кнежевине за новог кнеза именован је мјештанин Раде Мандић.

“Вјерујем у рад и само рад, имам велику породицу и хвала свима за указано повјерење са жељом да насатвимо традицију и да нам живи кнежевина”, рекао је Мандић.

По правилима кнежевине, улога кнеза је да мири завађене и обавеза да саслуша и рјешава проблеме у кнежевини, те да организује хуманитарне акције и брине о развоју села.

Традиционално окупљање подржао је и град Приједор, а манифестацији је присуствовао градоначелник Слободан Јавор, који је истакао да је ова кнежевина нешто што је далеко познато и што треба да се његује и у наредном периоду.

“Горња Драготиња и Марини су као кнежевина изузетно јединствени и то је нешто посебно што је препознато широм наше Републике Српске, а чињеница да трају већ 40 година је потврда да се традиција и обичаји у овим крајевима изузетно цијене”, рекао је Јавор.

Јавор је новоименованом кнезу честитао за избор и пожелио да своју функцију обавља у складу са прописима кнежевине и да буде на услузи својим грађанима.

“Град Приједор је и ове године подржао жДраготињске вечериж и тако ће бити и убудуће јер нам је циљ да подржимо све манифестације које се организују дуги низ година да и даље трају”, рекао је Јавор.

Предсједник Совјета кнежевине Горње Драготиње и Марина Оливера Брдар Мирковић изјавила је новинарима да су “Драготињске вечери” одржане 40. пут и да обновљена кнежевина почиње да функционише од прије двадесетак година, али да се још у првом турском попису 1604. године, Горња Драготиња помиње као кнежевина.

“Трудимо се да очувамо традицију, да одржимо манифестацију и да окупимо и старе и млађе суграђане, да се дружимо ове вечери и да подсјетимо колико су важни наши коријени, дружење и изворна пјесма”, рекла је Мирковићева.

Већ традиционално на “Драготињским вечерима” уручују се признања по одлуци Совјета као врховног тијела кнежевине.

Ове године добитник “Драготињске повеље” је Милорад Кнежевић, док је за почасног житеља кнежевине изабран Драшко Калинић.

У музичком дијелу програма учествовало је седам ојкачких група из Приједора, околних општина и Бањалуке.

Организатори 40. “Драготињских вечери” су Совјет кнежевине Горња Драготиња и Марини и Мјесна заједница Горња Драготиња и Марини.

“Драготињске вечери” дио су “Приједорског љета културе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана