Održane “Dragotinjske večeri” - Rade Mandić novi knez

Srna
Održane “Dragotinjske večeri” - Rade Mandić novi knez

PRIJEDOR - Kneževom šetnjom i intoniranjem himne kneževine Dragotinje i Marina, te nastupom ojkačkih grupa, u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora održana je manifestacija “Dragotinjske večeri”.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju mještana ovih krajeva svake druge subote u avgustu kojima se, osim druženja Dragotinjaca ma gdje živjeli u svijetu, promoviše i jedinstvena kneževina Gornja Dragotinja i Marini.

Ove godine je manifestacija održana 40. put, a prema odluci Sovjeta kneževine za novog kneza imenovan je mještanin Rade Mandić.

“Vjerujem u rad i samo rad, imam veliku porodicu i hvala svima za ukazano povjerenje sa željom da nasatvimo tradiciju i da nam živi kneževina”, rekao je Mandić.

Po pravilima kneževine, uloga kneza je da miri zavađene i obaveza da sasluša i rješava probleme u kneževini, te da organizuje humanitarne akcije i brine o razvoju sela.

Tradicionalno okupljanje podržao je i grad Prijedor, a manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Slobodan Javor, koji je istakao da je ova kneževina nešto što je daleko poznato i što treba da se njeguje i u narednom periodu.

“Gornja Dragotinja i Marini su kao kneževina izuzetno jedinstveni i to je nešto posebno što je prepoznato širom naše Republike Srpske, a činjenica da traju već 40 godina je potvrda da se tradicija i običaji u ovim krajevima izuzetno cijene”, rekao je Javor.

Javor je novoimenovanom knezu čestitao za izbor i poželio da svoju funkciju obavlja u skladu sa propisima kneževine i da bude na usluzi svojim građanima.

“Grad Prijedor je i ove godine podržao žDragotinjske večeriž i tako će biti i ubuduće jer nam je cilj da podržimo sve manifestacije koje se organizuju dugi niz godina da i dalje traju”, rekao je Javor.

Predsjednik Sovjeta kneževine Gornje Dragotinje i Marina Olivera Brdar Mirković izjavila je novinarima da su “Dragotinjske večeri” održane 40. put i da obnovljena kneževina počinje da funkcioniše od prije dvadesetak godina, ali da se još u prvom turskom popisu 1604. godine, Gornja Dragotinja pominje kao kneževina.

“Trudimo se da očuvamo tradiciju, da održimo manifestaciju i da okupimo i stare i mlađe sugrađane, da se družimo ove večeri i da podsjetimo koliko su važni naši korijeni, druženje i izvorna pjesma”, rekla je Mirkovićeva.

Već tradicionalno na “Dragotinjskim večerima” uručuju se priznanja po odluci Sovjeta kao vrhovnog tijela kneževine.

Ove godine dobitnik “Dragotinjske povelje” je Milorad Knežević, dok je za počasnog žitelja kneževine izabran Draško Kalinić.

U muzičkom dijelu programa učestvovalo je sedam ojkačkih grupa iz Prijedora, okolnih opština i Banjaluke.

Organizatori 40. “Dragotinjskih večeri” su Sovjet kneževine Gornja Dragotinja i Marini i Mjesna zajednica Gornja Dragotinja i Marini.

“Dragotinjske večeri” dio su “Prijedorskog ljeta kulture”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana