Кромпира ће бити и за извоз

Милијана Латиновић
Кромпира ће бити и за извоз

Бањалука - Ратари у РС засијали су ове године кромпир на 17.000 хектара, а према првим процјенама род ће достићи око 204.000 тона.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да је производња сјеменског кромпира углавном концентрисана на подручју бањалучке и сарајевско- романијске регије.  Домаће тржиште годишње потроши око 87.000 тона кромпира, а просјечна потрошња по становнику износи око 65 килограма.

- Имајући у виду потрошњу на домаћем тржишту, за извоз нам остаје око 117.000 тона - рекли су у Министарству пољопривреде.

Произвођачи кромпира недавно су добили зелено свјетло за извоз на тржиште Европске уније, а прве пошиљке би ускоро требало да крену ка европским тржницама и маркетима.

Милош Страживук из Лакташа под кромпиром има 25 хектара.

- Меркантилни кромпир који сијем у Лијевче пољу је у доста добром стању, јер смо га наводњавали и тако спасили род. Суша која траје већ два мјесеца умањиће принос кромпира на парцелама које не наводњавамо - казао је Страживук.

Према његовим ријечима извоз кромпира у земље Европске уније биће спасоносан за домаће ратаре.

 - Извоз на европско тржиште добро ће нам доћи и сигурно у великој мјери утицати на повећање производње на подручју РС - нагласио је Страживук.

Драгомир Џида из Рогатице са породицом узгаја кромпир на 200 дунума земље.

- Очекујем добар квалитет кромпира ове године, а поготово раних сорти - рекао је Џида.

Због суше ће, додаје Џида, бити ситнији плодови код сорти које дозријевају касније.

- Све произведене количине успијевамо пласирати на тржиште, а надамо се и извозу у ЕУ, који ће нам олакшати производњу - додао је Џида.

"Дани поља кромпира"

У Борикама код Рогатице крајем јула је одржана традиционална манифестација "Дани поља кромпира" у оквиру које је представљена сјеменска производња на борачком платоу. Удружења произвођача сјеменског кромпира баве се производњом већ 15 година. Од почетне производње на 14 хектара и складишта капацитета 400 тона данас су стигли до производње која је удвостручена, а изграђено је још једно складиште капацитета 300 тона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана