Кључна дионица путa од Котор Вароша до Кнежева оживљава до зиме

Маријана Миљић
Кључна дионица путa од Котор Вароша до Кнежева оживљава до зиме

Котор Варош, Кнежево - Наставак изградње регионалног пута од Котор Вароша до Кнежева у дужини од 19 километара почеће до краја мјесеца, а становници двије сусједне општине до зиме би требало да имају модерну и квалитетну саобраћајницу.

Ово обећање дао је директор "Путева РС" Ненад Нешић, додавши да је већ на адресу Владе Српске упућен захтјев за давање сагласности на кредитно задужење од 8,97 милиона марака за изградњу.

- Тај захтјев биће разматран већ на идућој сједници Владе РС. Обишли смо прошле седмице ову трасу заједно са инжењерима и извођачем радова, односно предузећем "Нискоградња". Дио пута који је већ урађен није уништен, јер смо у претходном периоду издвајали новац за његово одржавање - казао је Нешић.  

Из "Путева РС" поручују да очекују да радови крену до краја мјесеца, а завршетак посла планиран је за касну јесен.

У Влади РС потврдили су да су добили захтјев "Путева РС" за кредитно задужење, али нису могли прецизирати када ће он бити разматран.

- Влада РС разматраће приједлог о задужењу, али и извјештај о раду "Путева РС". Градња регионалног пута од Котор Вароша до Кнежева је приоритетни пројекат који је обухваћен стратегијом овог предузећа. "Путеви РС" овај пројекат финансирају из властитих извора и кредита - казала је помоћник министра саобраћаја и веза РС Наташа Костић. У "Нискоградњи" из Лакташа, са којом је још прије три године потписан уговор о изградњи овог регионалног пута, нисмо успјели да добијемо саговорника.

Изградња пута од Котор Вароша до Кнежева обустављена је у прољеће 2015. године због недостатка новца у буџету "Путева РС". Након двије године "Путеви РС" су одлучили да се задуже за 8,97 милиона КМ како би градња била настављена.

Начелници Кнежева и Котор Вароша Горан Боројевић и Зденко Сакан сагласни су да што прије треба почети са радовима, јер ће он олакшати живот становништву двије општине, али и допринијети њиховом развоју.

- Много становника Кнежева ради у Котор Варошу и изградњом пута биће олакшано њихово свакодневно путовање. Пола пута између ове двије општине је асфалтирано, а друга половина је макадам. Када пут буде завршен, биће ојачан и привредни развој двије општине - казао је Боројевић.

Са њим се слаже и Сакан, који је нагласио да је пут пријеко потребан и јер поједине которварошке фирме планирају да отварају и погоне у Кнежеву.

- Потребно је што прије завршити изградњу ове дионице, јер би то оживјело двије општине, али и још јаче их повезало - казао је Сакан.

Крчење шуме

Предузеће "Путеви РС" потписало је са предузећем "Шуме план" уговор за израду инвестиционо-техничке документације за крчење шуме и промјену намјене шумског земљишта за изградњу регионалног пута Котор Варош - Кнежево.

Израда документације односи се само за дио пута од мјеста Соколине до Живиница, а за овај посао "Шуме план" добиће 6.844 марке са ПДВ-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана