Хладноћа десетковала засаде малина

Крстина Ћирковић
Хладноћа десетковала засаде малина

Братунац - Овогодишњи род малина које се узгајају на подручју општине Братунац, према процјени пољопривредних стручњака, биће за око 40 одсто мањи у односу на прошлу годину, јер је велики број садница овог јагодичастог воћа измрзао током зиме.

- Дошло је до одумирања великог броја пупољака и то ће се свакако одразити на принос код наших произвођача. Процјене су да је код сорте "микер" измрзавање веће од 70 одсто, а у засадима "виламета" најмање 30 одсто - каже дипломирани инжењер пољопривреде Александар Стевић.

У Удружењу малинара Братунца, Сребренице и Милића "Виламет" истичу да су због дуготрајних ниских температура током фебруара и неадекватне заштите садница десетковани засади "микера" у овом дијелу Подриња.

- Обишли смо више од 100 засада и утврдили да су велика оштећења од измрзавања и у старијим засадима "виламета". На удару јаких мразева нашли су се малињаци у којима је раније потврђено присуство одређених болести садница, као и засади у којима нису примијењена сва упутства стручњака о заштити - каже предсједник Управног одбора овог удружења Иван Стојановић и додаје да је ситуација добра једино када је ријеч о засадима који су подигнути прошле године.

Посљедице измрзавања изданака су највидљивије у малињацима уз ријеку Дрину.

- Прије пет година засадио сам "виламет" и "микер" на парцели површине око три дунума. Прошлогодишњи принос био је око четири тоне, а ове године не могу очекивати ни половину, јер је велики број садница измрзао - каже Милован Митровић из Осамског код Братунца.

Произвођачи малина очекују да цијена овог воћа неће бити нижа од прошлогодишње, када су откупљивачи за килограм малина плаћали 3,3 марке.

Недавно је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС исплатило малинарима 21 фенинг премије по килограму овог воћа.

Општина Братунац је прије три године почела да реализује програм "Обнављање и подизање нових засада малина и купина", у оквиру којег је, у сарадњи са међународним организацијама, обезбијеђено више од милион бесплатних садница. Производњом овог воћа бави се више од хиљаду породица у Братунцу. Општина је прошле године подигла сопствени расадник малина, а ове године ће почети изградња система за наводњавање у свим мјесним заједницама, за шта је ресорно министарство обезбиједило око седам милиона марака.

Пчелиња друштва

Марко Живковић из Реповца, дугогодишњи малинар и пчелар, каже да су због неповољних временских услова током прошле зиме уништена и бројна пчелиња друштва на подручју Братунца.

- Од 82 кошнице остало ми је свега седам. Зима која је иза нас била је погубна за многа пчелиња друштва и мали је број пчелињака у којима није било угинућа - рекао је Живковић, који је истакао да ће овакво стање у пчеларству директно утицати и на принос малина, јер су пчеле њихови главни опрашивачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана