Херцеговачки кромпир губи битку са сушом

Јана Кезић
Херцеговачки кромпир губи битку са сушом

БАЊАЛУКА - Суша задаје велике главобоље пољопривредницима у Српској, због чега свакодневно гледају у небо надајући се киши, без које ће пропасти и оно мало преживјелих усјева, а како истичу, највише је страдао кромпир, који губи битку са вишедневним врућинама.

Пољопривредници кажу да се више и не сјећају када је посљедњи пут пала киша, а мало ко се може похвалити добрим родом поврћа, житарица, али и воћа. Природа је, додају, све немилосрднија и мало је тога што им може помоћи. Ситуација је најтежа у Херцеговини, гдје сунце неуморно пржи још од маја. Предаха од жеге нема ни ноћу, јер се температура ваздуха мало када спусти испод 30 степени Целзијуса, због чега усијана земља нема када ни да се расхлади.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало рекао је за “Глас Српске” да су системи за наводњавање постали пријека потреба, али да произвођачи све више губе битку са врућинама.

- Наводњавање је скупо, па поједини произвођачи то не могу пратити. Осим тога, неке културе се уз наводњавање некако одржавају, али на температурама изнад 36 степени не расту и не дају принос. Једна од њих је и кромпир - казао је Мастало. У Херцеговини је кромпир, према његовим ријечима, веома лош и дехидриран.

- Очекује се да ће за десет дана цијена кромпира у велепродаји, која је сада 0,70 КМ, бити виша од марке по килограму, док ће у малопродаји бити од 1,50 до двије. Бојим се да ће доћи вријеме да неће бити робе, а ни пара - рекао је Мастало, додајући да се велика криза очекује тек сљедеће године.

Произвођач из Љубушког, који није желио да се представи, каже да је кромпир у Херцеговини на измаку.

- Што је било за тржиште, скоро је потрошено и кромпира више нема. Разлог лежи у цијени сировина, кромпира, горива и ђубрива. У посљедњих 60 година није био сушнији јун - казао је он.  Према његовим ријечима, тренутна цијена на градској тржници у Чапљини је 1,10 КМ.

- У идућих 10 до 15 дана биће потрошен сав херцеговачки кромпир, а онда долази бањалучки, ако га буде. Очекујем да ће цијена у велепродаји бити 1,20 КМ до 1,30 КМ,  а у малопродаји и до 1,60 КМ. Мање неће, јер је суша учинила своје - истакао је овај произвођач. Већина произвођача, како каже, ове године је преполовила површине под кромпиром.

- Сваке године садим на истој површини од три хектара. Потрошио сам горива да само бог зна колико, јер наводњавање је било кап по кап, кише није било никако, а кромпир треба воду - рекао је Никола. 

Лука Бебек из Шиповаче код Љубушког каже да се сјећа тачног датума у фебруару кад је посљедњи пут пала киша.

- Код нас је киша пала само једном од када је посађен кромпир. Ко је имао системе за наводњавање, успио је понешто сачувати, али принос је лош - рекао је Бебек и додао да је температура у хладу 38 степени.

Произвођач кромпира из Невесиња Весо Радић, чији производ је брендиран, каже да су овогодишњи приноси знатно смањени.

- Суша је велика, а прије тога кромпир је дотукао мраз - казао је Радић, додавши да се та култура још бори, те да тржиште неће остати без невесињског кромпира.

Са друге стране, у Посавини је стање нешто боље када је ријеч о роду и квалитету кромпира.

- Просјек овогодишњег приноса биће између три и четири тоне. С обзиром на врућине, задовољни смо, али смо стално морали наводњавати - рекао је Драшко Бањац из села Машићи код Нове  Тополе.

Град

Произвођач кромпира из Рогатице Драгомир Џида каже да пољопривредници у том крају не могу наводњавати усјеве, јер се налазе на великој висини.

- Гледамо само у небо. У Сокоцу смо сијали кромпир на површини од око 190 дунума и град је недавно захватио један дио. Мало се опоравља, али су посљедице остале - рекао је Џида. Објаснио је да ће се све осушити ако киша не падне у скорије вријеме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана