Дјеци у Градишци ускраћено осмочасовно дружење

Милијана Латиновић
Дјеци у Градишци ускраћено осмочасовно дружење

Градишка - За 14 дјеце ометене у развоју, одлуком Центра за социјални рад у Градишци, укинут је осмочасовни боравак у Дневном центру "Ми смо дио вас".

Потврдио је ово предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Градишка Драгослав Шиник, истичући да је дјеци ово право ускраћено од 1. септембра.

- Приоритет у Дневном центру су добила дјеца умјерене ретардације која се школују, док је нашој дјеци омогућено да само два пута седмично по два сата бораве у Центру. Међутим, многи родитељи живе у селима и не могу да доводе дјецу само на два сата, па да их одмах враћају, због чега су одлучили да их уопште не доводе у Центар - казао је Шиник.

Родитељи додају да су огорчени одлуком руководства Центра за социјални рад Градишка јер је малишанима боравак у Дневном центру био једина прилика за учење и дружење.

Мајка двадесетдвогодишњака, који је вријеме проводио у овом центру, Драгица Милутиновић истиче да ће се родитељи свом снагом борити за осмијехе своје дјеце и неће дозволити да она вријеме проводе изолована у кући.

- Дневни центар за нашу дјецу мора постојати, па макар га ми родитељи сами основали. Борићемо се и тражити начин да дјеци обезбиједимо боље услове - истакла је Милутиновићева.

У Центру за социјални рад Градишка истичу да проблема нема и да дјеци са сметњама у развоју није ускраћено дневно збрињавање у Центру "Ми смо дио вас". Наглашавају да од почетка овог мјесеца Центар функционише по новом концепту рада. 

- Дјеца којој је признато право на дневно збрињавање подијељена су у двије групе, према врсти сметње и потреба. Због функционалности рада они бораве сваки други дан по два сата у Центру. Осмочасовни боравак, какав желе незадовољни родитељи дјеце, законски и организационо-технички, није могуће остварити - рекли су у Центру.

Додају да су капацитети Дневног центра ограничени, те се морају прилагодити оптималном броју корисника.

- Суштина проблема је у злоупотреби интереса дјеце од стране неколицине незадовољних родитеља, предсједника  Удружења Драгослава Шиника и медијске јавности, а у сврху личних и политичких циљева - истакли су у Центру.

Група родитеља дјеце са посебним потребама протестовала је средином јула изражавајући незадовољство због отпуштања његоватеља из Дневног центра "Ми смо дио вас". Овај проблем је у договору са начелником општине Зораном Латиновићем убрзо ријешен.

Министарство

У Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу да су за организацију рада дневних центара надлежни центри за социјални рад и локална управа.

- Очекујемо да ће Центар за социјални рад Градишка, у сарадњи са родитељима, пронаћи најбоље рјешење за збрињавање дјеце у Дневни центар са фокусом на интерес дјеце - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана