Боље снабдијевање водом за 4.000 фочанских домаћинстава

Радмила Ђевић
Боље снабдијевање водом за 4.000 фочанских домаћинстава

Фоча - Уговор о реализацији друге фазе водовода, који подразумијева реконструкцију секундарне водоводне мреже у Фочи са прикључцима у дужини од 20 километара, као и обнову и изградњу изворишта Крупица у Миљевини, потписан је јуче, а вриједност инвестиције је 2,8 милиона марака.

У другој фази овог пројекта Фоча ће добити пет километара нове заједничке секундарне мреже и око 15 километара новог цјевовода за 4.000 прикључака, колико је потрошача у градској зони.

- Ово је наставак изградње новог водовода, коју смо почели прије двије године. На овај начин ријешићемо проблем са водом за наредних 50 до 100 година, јер ћемо обновити комплетну секундарну мрежу и санирати изворишта у приградском насељу Миљевина. Наредних мјесеци биће много радова у граду, прекопаваћемо улице, због чега молимо грађане за разумијевање и стрпљење - рекао је начелник Фоче Радисав Машић.

Према уговору који су потписали представници општине са извођачем радова, бањалучким предузећем “Еко-еуро тим”, рок за почињање повјереног посла је мјесец и по. 

- Рок за завршетак радова је 14 мјесеци и ми ћемо се трудити да посао завршимо у том року. Управо ово вријеме, када се излази из зиме, најбоље је за почетак радова - рекао је представник бањалучког предузећа Зоран Вучиновић.

У предузећу за водовод “Извор” сматрају да је реконструкција водовода најзначајнија инвестиција у снабдијевању водом града у посљедњих пола вијека.

- Ова фаза је веома важна јер су цијеви годинама у лошем стању, а сада ће бити замијењене новим, отпорним, чиме ће се коначно добити сигурна и квалитетна секундарна водоводна мрежа. У Миљевини ћемо уредити водозахват на изворишту Крупица, које има изузетно лош начин каптирања. Сви корисници ће тако бити повезани на секундарну и примарну мрежу - појаснио је директор “Извора” Миомир Бојат.

Прва фаза реконструкције водовода у Фочи, која је коштала 4,6 милиона марака, завршена је претпрошле године. Изграђен је главни водовод дужине 12 километара, каптажа, нови резервоар у граду, растеретна комора, аутоматска хлорна станица, секундарни цјевоводи мањих пречника и 2.000 прикључака са аутоматским очитавањем.

Трећа фаза

Трећа фаза обнове водовода подразумијева изградњу колектора отпадних вода, чиме би овај капитални пројекат у Фочи, чија је укупна вриједност десет милиона евра, био завршен.

Осим Фоче, пројекат обнове водовода спроводи се у више од двадесет локалних заједница у Српској, а спроводе га Влада РС и Европска инвестициона банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана