За кинеску робу нема новца

Милијана Латиновић
За кинеску робу нема новца

БАЊАЛУКА - Увоз робе из Кине у БиХ у прва два мјесеца ове године “тањи” је за око 27 милиона марака у односу на исти период лани, што се добрим дијелом може приписати посљедицама вируса корона.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у јануару и фебруару ове године на домаће тржиште из најмногољудније земље свијета стигло је 14,72 милиона килограма разне робе, у вриједности око 70 милиона марака. У истом периоду лани увезено је око 20 милиона килограма производа, “тешких” више од 97 милиона марака.

Из најмногољудније земље свијета БиХ највише увози електричне машине, нуклеарне реакторе, обућу и играчке.

Осим увоза, који је драстично смањен, пао је и извоз робе из БиХ у Кину. Према подацима Спољнотрговинске коморе, БиХ је за два мјесеца у земљу на Далеком истоку извезла 5,63 милиона килограма робе, вриједне 4,74 милиона марака, док је у истом периоду лани пласирала 4,82 милиона килограма робе у вриједности 5,64 милиона марака. 

У пласману робе у Кину предњаче дрво, алуминијум, цинк и намјештај.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић за “Глас Српске” појашњава да је основни разлог оваквог кретања робе смањена потрошња нашег становништва.

- Нема ниједне административне промјене која би била разлог смањења увоза робе из Кине, која је један од наших значајнијих спољнотрговинских партнера. Из Кине не долазе храна и пиће, односно роба која је неопходна, па самим тим грађани опрезније купују. Ако погледате шта се највише увози из те земље, јасно је да у кризним ситуацијама, каква је ова изазвана вирусом корона, нема много купаца за те производе - појаснио је Васић.

Нагласио је да је Кина један од најзначајнијих свјетских играча у сектору трговине, те да је самим тим и сарадња БиХ са том земљом Далеког истока веома важна.

Иако у пласману робе из БиХ у Кину предњачи дрво и производи од дрвета, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник истиче да најмногољуднија земља свијета партиципира у робној размјени Српске, али не у великој мјери попут неких других земаља.

- Када је ријеч о извозу дрвета и производа од дрвета, ту нема неких осцилација, доста је стабилно тржиште. Извоз производа резане грађе и елемената се одржава на досадашњем нивоу, с тим што се за Кину та роба мора добро осушити и упаковати да би се могла контејнерима транспортовати. Српска, рецимо, из Кине увози одређену количину намјештаја - рекао је Шиник.

Сировина

Немања Васић је подсјетио да се све што се почетком прошле године дешавало у Кини одразило на цијели свијет, па тако и турбуленције у сектору економије и привреде. Додао је да наше компаније сировинску базу у доброј мјери обезбјеђују из Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана