Увозна вина и даље дража од домаћих

Жељка Кокот
Увозна вина и даље дража од домаћих

Бањалука - Ниска куповна моћ потрошача и дјелимична супституција страних вина домаћим довели су до пада увоза у БиХ, али је истовремено смањен и извоз овог пића.

Иако врхунска вина из домаћих подрума полако проналазе пут до домаћих купаца, увоз вина и даље је осам пута већи од извоза, а занимљиво је да је у прва четири мјесеца примјетан тренд истовременог пада и извоза и увоза. 

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да смо у првој трећини године увезли вино вриједно 7,91 милион КМ, што је за 7,13 одсто мање у односу на исти период лани.

- Увоз вина је опао за 606.363 КМ, а БиХ је највише увозила из Хрватске, Србије, Македоније и Црне Горе - кажу у Спољнотрговинској комори.

Са домаћег тржишта је у исто вријеме извезено вино укупне вриједности 1,17 милиона КМ, што је за 11,94 одсто или 158.771 КМ мање у односу на исти период лани. Највише вина отишло је у Хрватску, Србију, Њемачку и Црну Гору.

Домаће винаре још мучи мањак слуха и подршке надлежних институција, прекомјеран увоз и велики број нелегалних винарија које у неусловним пунионицама флаширају вино сумњивог квалитета. Додатни проблем је недовољно развијена култура испијања вина и ниска куповна моћ потрошача, који због танких кућних буџета бирају цјеновно прихватљивија вина.

Највећа количина увозних вина спада у категорију стоних јер домаћи винари не налазе интерес у производњи јефтиних вина, с обзиром на то да од врхунских зрна грожђа могу добити најквалитетнија пића која на свјетским смотрама освајају најпрестижније награде.

Власник и директор винарије "Јунгић" из Челинца Жељко Јунгић сматра да је смањење увоза дјелимично надокнађено домаћим винима, али и да се становништво окреће куповини  пива, домаће ракије или другим јефтинијим пићима.

- Винарије из Српске на домаћем тржишту годишње продају између 300.000 и 400.000 литара вина, а ове количине нису довољне да би се остварили значајнији извозни успјеси - каже Јунгић и додаје да би баш због прекомјерног увоза наше винарије требало прво да покушају задовољити домаће потребе па евентуалне вишкове извозити.

Директор винарије "Тврдош" Тихомир Кудуз каже да ови  поражавајући подаци показују да је БиХ погодно тло за сва вина осим домаћих.

- Надлежне институције би требало да заштите домаћу производњу кроз субвенције како би она била конкурентна и како би увоз вина био додатно смањен. До тада морамо радити на квалитету, подизању нових винограда и брендирању региона из којих потиче вино јер инострани купци не знају да је наше вино квалитетно - каже Кудуз и додаје да без ових активности повећање квота за бесцарински извоз у Европску унију о којима се ових мјесеци много говори неће имати смисла јер из истих разлога нисмо успијевали да искористимо ни раније одобрене извозне квоте.

Увоз вина у прва четири мјесеца (милиони КМ)

2016.  7,91

2015.  8,51

-7,13%

Извоз вина у прва четири мјесеца (милиони КМ)

2016.  1,17

2015.  1,33

-11,94%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана