Услове рада све више диктирају радници

Анита Јанковић Речевић, Милош Васиљевић
Услове рада све више диктирају радници

БАЊАЛУКА - Радници у БиХ све су свјеснији својих вриједности на тржишту, слободније преговарају о плати и условима рада, а скоро 35 одсто њих спремно је да одбије запослење које угрожава баланс приватног и пословног живота.

Показало је то истраживање о будућности запошљавања које је спровео портал “МојПосао.ба” у партнерству са глобалном мрежом портала Тхе Нетњорк и Бостон Цонсултинг Гроуп. Истраживање се темељи на анкети од око 90.500 испитаника из 160 земаља свијета, а открива шта кандидати за посао желе да послодавци знају у борби за људске ресурсе.

Већина испитаника истакла је да не жели више да живи да би радила, а као кључне разлоге због којих би одбили пословну понуду, поред недовољне финансијске надокнаде, истакли су потребан баланс између приватног и пословног живота, сигурност радног мјеста, флексибилно радно вријеме, плаћени одмор и празнике.

- Већина радника свјесна је своје атрактивности послодавцима, будући да 74 одсто испитаника широм свијета више пута током године добија разне прилике за посао, а 39 одсто њих чак добије сваки мјесец. Осим тога 68 одсто испитаника сматра да је у доброј преговарачкој позицији када тражи посао, а у преговорима највише самопоуздања показују радници у финансијама, развоју бизниса и продаје, док најмање имају физички и непрофитни радници те волонтери - наведено је у истраживању које је показало да је тржиште рада веома нестабилно те да 56 одсто радника у БиХ активно тражи посао у новој компанији.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже за “Глас” да се односи рада и капитала мијењају, како у свијету тако и код нас те да послодавци у наредном периоду могу очекивати додатно буђење свијести радника.

- Једно вријеме омиљена девиза наших послодаваца: “Ако ти нећеш за 300 има ко ће радити за 200 марака” изгубила је сваки смисао и отишла у историју. Нема више заробљавања радника ниским платама и лошим условима, јер су схватили да нико нема право да од њих чини роба. То је охрабрујуће, јер синдикат интезивно ради на буђењу свијести - казала је Мишићева.

Додала је да се у свијету тежи ка скраћењу радне седмице са пет на четири радна дана те са осам на шест радних сати.

- Ствари се глобално мијењају, а пандемија вируса корона је томе потпомогла. Радници су схватили колико су важни и колико је капитал мртав уколико нема радне снаге - рекла је Мишићева.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић изјавио је за “Глас” да грађани Српске и БиХ знају да је Европа у потрази за радном станом те да велики број њих ишчекује да оде.

- Сви ослушкују радну климу, а тренутно се налазимо у неком безваздушном простору, вакууму, ситуација је неповољна у свијету, а код нас посебно - рекао је Пазуревић истичући да имају захтјеве радника који желе да раде мало у Српској, а мало у иностранству.

Потражња

У истраживању је наведено да су најтраженији кандидати из домена информационих технологија, рада у дигитали и продаји, а потом кандидати из угоститељства те транспорта и логистике. Научници и учитељи добијају најмање прилика за посао, а као разлог наведена је динамика у овим областима гдје су уобичајени уговори са државним институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана