Штета празни касу осигуравајућих кућа

Марина Чигоја
Штета празни касу осигуравајућих кућа

Бањалука - Осигуравајућа друштва са сједиштем у РС исплатила су у првих осам мјесеци ове године 58,93 милиона марака за накнаду штете, што је за 11,4 милиона више у односу на исти прошлогодишњи период.

На раст је највише утицао знатан скок исплаћене одштете за осигурану имовину у категорији остала штета. Осигуравајуће куће су за штету у том сегменту исплатиле 27,58 милиона, док су годину раније за ову врсту осигурања исплатиле 16,84 милиона марака.

До краја августа исплаћено је 13.937 одштетних захтјева, а као и ранијих година знатно већи износ за надокнаду настале штете исплаћен је у сегменту неживотних осигурања. У том сектору вриједност обештећења достигла је 55,23 милиона, док је власницима полиса животних осигурања исплаћено 3,7 милиона КМ.

Осигуравајућа друштва су за осам мјесеци прошле године ријешила 12.880 одштетних захтјева, а највећи износ на основу њих исплаћен је у осигурању од аутоодговорности - 17,35 милиона КМ.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже да је скоку вриједности исплаћене одштете допринијела исплата на основу вишемилионске штете настале у прошлогодишњим поплавама.

Осврћући се на стање на тржишту осигурања РС, Дурмић је истакао да су неразвијеност тржишта и нелегални попусти у доминантном осигурању од аутоодговорности кључни проблеми са којима се осигуравајуће куће сусрећу.

- Новим законом о обавезном осигурању у саобраћају проширена су овлашћења Агенције за осигурање РС која може да реагује на аномалије на тржишту. У ауто-осигурању су и даље присутни попусти. Такође, и даље смо изузетно неразвијено тржиште са становишта више параметара међу којима су и учешће животног осигурања у премији и висина просјечне премије - казао је Дурмић.

Премија

Осигуравајућа друштва у овој години биљеже раст премије, која је у првих осам мјесеци износила 115,62 милиона марака. На животна осигурања односи се 10,89 милиона, а на неживотна 104,72 милиона КМ. Као и до сада, највећа премија је од осигурања возила од аутоодговорности и износи 72,27 милиона КМ.

У истом периоду 2014. године обрачуната премија износила је 103,46 милиона КМ, од чега се на животна осигурања односило 8,9 милиона, а на неживотна 94,55 милиона КМ. Премија од осигурања возила од аутоодговорности износила је 65,73 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана