Списак лоших фирми на дугом штапу

Милијана Латиновић
Списак лоших фирми на дугом штапу

Бaњалука - Надлежне институције у Републици Српској још нису сачиниле листу одрживих и неодрживих јавних предузећа иако је рок за то истекао у јуну прошле године.

Формирање листе одрживих и неодрживих јавних предузећа једна је од обавеза коју је Влада РС преузела прихватањем реформске агенде као једног од кључних докумената у процесу европских интеграција.

У складу са Акционим планом Владе РС носилац активности израде листе одрживих и неодрживих предузећа у РС је Инвестиционо-развојна ба нка (ИРБ) РС у сарадњи са ресорним министарствима.

- Листа још није у потпуности сачињена, с обзиром на то да се, због тешкоћа у вези са дефинисањем јасних критеријума за подјелу на одржива и неодржива предузећа, поједина ресорна министарства још нису изјаснила када су у питању предузећа из њихове ресорне надлежности - навели су у ИРБ РС.

Према подацима из Акционог плана, ИРБ РС је до јуна прошле године требало да сачини списак одрживих и неодрживих јавних предузећа, а до децембра програм реструктурирања и програм приватизације предузећа губиташа у јавном власништву.

Економиста Горан Радивојац каже да у јавном сектору у Републици Српској постоје предузећа чији досадашњи модел пословања није одржив.

- То што посао није завршен ни годину након истека рока, нажалост није случај само код нас. Администрација је спора и свуда у окружењу. Очекујем да ће након формирања те базе података услиједити сет мјера које подразумијевају неке врсте планова према којима ће се тражити рјешење за свако од тих предузећа која се нађу на листи неодрживих - истакао је Радивојац.

Додао је да неки од сценарија у рјешавању нагомиланих проблема у јавним предузећима може бити гашење, приватизација или стечај.

- Одрживост јавног сектора је проблем који је мучио све земље бивше Југославије и оне су то ријешиле, а тај задатак је сада и пред нама. Анализа треба да покаже да ли нам је потребно толико предузећа у јавном сектору и у којим областима, као и да ли је њихово пословање исплативо - рекао је Радивојац.

Додао је да је веома вјероватно да ће се у све те процесе укључити и Свјетска банка, те друге међународне финансијске организације

 

Рјешења

Горан Радивојац каже да потенцијална рјешења за проблеме у јавним предузећима треба тражити и кроз разговоре са домаћим стручњацима. - Треба дати прилику људима из струке у Српској, универзитетима и запосленима у тим фирмама.

Приликом доношења одлука о судбини предузећа треба имати у виду да се на тај начин одлучује и о судбини породица свих запослених - рекао је Радивојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана