Со из БиХ отишла у Аустралију, пијесак у Британију

Данијела Бајић
Со из БиХ отишла у Аустралију, пијесак у Британију

БАЊАЛУКА - На инострано тржиште за десет мјесеци ове године из БиХ је послата руда у вриједности од око 267 милиона КМ па је тако со из БиХ, осим земаља региона, стигла и до Канаде и Аустралије, а пијесак до Велике Британије.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, извоз руда за десет мјесеци ове године мањи је за 77 милиона у односу на исти период лани.

Примат у извозу има кокс и полукокс од каменог и мрког угља, који је ове године извезен у вриједности већој од 127 милиона КМ.

- На инострано тржиште ове године испоручене су, између осталог, разне врсте цемента, чија је укупна вриједност 26,67 милиона КМ, а пласирано је и више врста соли у вриједности од 15,77 милиона марака - показују подаци Спољнотрговинске коморе.

Кад је у питању увоз, подаци говоре да је за десет мјесеци ове године из иностранства у БиХ стигла руда вриједна 374,14 милиона КМ, готово двоструко мање него у истом периоду лани када је увезена ова роба била “тешка” 627,70 милиона КМ, углавном каменог угља, односно брикета и сличних крутих горива. 

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је због пандемије вируса корона извоз и увоз свих врста робе ове године смањен па тако и руде, јер се епидемиолошка ситуација одразила и на пословање компанија у иностранству.   

- Осим тога, велики капацитети у Српској су везани за термоелектране, због чега су мање оријентисани ка извозу руде. Тако је и у металној индустрији. Они имају своје потрошаче у Републици који те енергенте прерађују, због чега иначе мање сирове руде одлази на инострано тржиште из Српске - рекао је Ћорић и додао да компаније из Српске највише извозе руде олова и цинка.

У предузећу Рудник и Термоелектрана Угљевик истакли су да се ове, као и прошле године, производња угља и електричне енергије кретала на нивоу планиране.

- У овој години ће са остварених око два милиона тона угља годишњи план производње угља бити пребачен за око 13 одсто. Производња електричне енергије од 1.622,2 гигават сати закључно са 23. децембром је на нивоу планиране производње за тај период - истакли су у овом предузећу.

Иако је, како су навели, рад предузећа ове године организован у посебним условима, уз поштовање прописаних мјера заштите од ширења вируса корона, залагањем и пожртвованошћу радника производња ни једног тренутка није била угрожена.

- Наш рудник производи угаљ за потребе рада властите термоелектране и не извози руду, осим вишка електричне енергије који се преко “Електропривреде Републике Српске” пласира у извозу - истакли су у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана