Смањење намета и реформе за бољи пословни амбијент

Маријана Миљић
Смањење намета и реформе за бољи пословни амбијент

Бањалука - Власти у БиХ треба да уложе веће напоре у усклађивање закона у области пословања између ентитета, смање намете предузећима и наставе са реформама у енергетском сектору, препоручила је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Препоруке су уврштене у извјештај о транзицији за земље западног Балкана, којим су обухваћене 2016. и 2017. година под називом "Једнаке могућности у свијету неједнакости", који је јуче представљен у Бањалуци. Најважнија препорука властима у БиХ која се тиче потеза неопходних у 2017. години је снажније спровођење реформске агенде, као једног од најважнијих докумената у процесу приближавања ЕУ.

- Потребни су већи напори на хармонизацији закона у области пословања и правних оквира на вишим новима власти, посебно између ентитета. Неопходно је смањити фискална и парафискална оптерећења предузећима - наведено је у извјештају.

Реформе су потребне и у енергетском сектору, а властима је препоручено да обезбиједе правни оквир који би био компатибилан са европским законодавством у тој области.

- Рјешавањем овог проблема биле би уклоњење правне препреке за успостављање организованог гасног и енергетског тржишта, али и тржишно повезивање. Напори су неопходни и да би била обезбијеђена конкурентност на тржишту енергената и уклоњена могућност манипулисања цијенама - истакли су стручњаци ЕБРД-а.

Властима у ФБиХ је препоручено да приватизују нека од кључних државних предузећа као што су "БХ Телеком" и "Алуминиј", наводећи да би тиме био упућен позитиван сигнал инвеститорима.

Замјеник директора ЕБРД-а за стратегију и политику Питер Санфеј је истакао да је економска ситуација у БиХ унапријеђена у посљедњих неколико година и да је за ову годину предвиђен раст БДП-а од три одсто.

- Ситуација иде набоље, али не тако брзо и БиХ још заостаје за земљама региона по степену лакоће пословања. Охрабрује, међутим, да је БиХ посвећена чланству у ЕУ, а многи изазови с којима се суочава биће рјешавани у том процесу. То је тежак пут који ће трајати годинама - казао је Санфеј.

Директор ЕБРД-а за западни Балкан Холгер Мунт је рекао да је ова финансијска институција кроз 15 пројеката лани уложила у БиХ више од 200 милиона евра.

- Највише је улагано у инфраструктуру, а помоћ је била усмјерена и ка малим и средњим предузећима с циљем повећања њихове конкурентности - казао је Мунт.

Помоћ женама

Шеф резидентне канцеларије ЕБРД-а Јан Браун рекао је да је ова финансијска институција женама предузетницима у БиХ обезбиједила кредите и савјетодавну подршку.

- То је један од примјера наше помоћи сектору малих и средњих предузећа на чијем челу су жене, а циљ је смањење неједнакости - навео је Браун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана