Ризик стопира кредитирање привреде

Жељка Кокот
Ризик стопира кредитирање привреде

Бањалука - Годишњим растом пласираних кредита од 2,9 одсто банке у БиХ базирале су се на јавни и сектор становништва, док је кредитирање привреде усљед повећаног ризика и мањка профитабилних пројеката остало у другом плану.

Комерцијалне банке пласирале су домаћим секторима у 2014. години 16,888 милијарди КМ кредита, што је за 482,8 милиона, односно 2,9 одсто више у односу на 2013. годину у којој је вриједност кредита достигла 16,405 милијарди КМ.

Привредном сектору пласирано је 48,8 одсто укупних кредита, односно 8,237 милијарди КМ, што је за 112,7 милиона или 1,4 одсто мање у односу на вриједност из 2013. године, подаци су Централне банке БиХ.

Домаћа привреда је тренутно у стенд-бај положају због високе стопе ненаплативих кредита па се банке позиционирају на сектор становништва кроз ситне потрошачке кредите, а значај у портфолију дају јавном сектору кроз куповину обвезница и кредитирање предузећа.

Економиста Горан Радивојац сматра да је привредни сектор изузетно ризичан због високе стопе ненаплативих кредита па не чуди што се у ситуацији када привреда вапи за новчаном ињекцијом на рачунима обавезних резерви налази вишак од око 2,5 милијарди марака неангажованог новца.

- Капитал је “плашљив”, односно мала је стопа прихватљивих пројеката који би банкама могли бити профитабилни - каже Радивојац и наглашава да ризик има пресудан утицај на  пласман средстава.

Становништво БиХ се током 2014. године задужило 400,8 милиона марака више у односу на 2013. годину, а укупна вриједност кредита физичким лицима износила је 7,466 милијарди КМ.

Повећана је и кредитна активност свих нивоа влада у БиХ које су се лани задужиле за 1,101 милијарду КМ, што на годишњем нивоу представља повећање задужености за 198,4 милиона КМ или 21,9 одсто.

- Задуживање ради исплата плата и пензија је изузетно лоше јер генерише раст домаће потрошње засноване на увозу па се на тај начин само стимулише производња наших спољнотрговинских партнера - каже Радивојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана