Раст свих врста осигурања у РС

Жељка Кокот
Раст свих врста осигурања у РС

Бањалука - Осигуравајућа друштва из Српске остварила су у првом кварталу добит од 6,5 милиона КМ захваљујући расту премије од свих врста осигурања.

Турбуленције у осталим секторима финансијског тржишта нису имале значајније негативне ефекте на тржиште осигурања које је сачувало стабилност с обзиром на то да осигуравајућа друштва редовно и без проблема сервисирају уговорне обавезе. Подаци Агенције за осигурање РС показују да су осигуравајућа друштва која послују на тржишту Српске у првом тромјесечју остварила премију од 45 милиона КМ, што је за 9,2 одсто више у односу на исти лањски период.

- Премија неживотних осигурања је износила 37,7 милиона КМ или 84 одсто укупне, док се на животна осигурања односило 7,3 милиона КМ или 16 одсто. Премија неживотних осигурања порасла је у односу на исти период претходне године за 9,7 одсто, док премијски раст животних осигурања износи 6,9 одсто - кажу у Агенцији за осигурање РС.

Раст тржишта у најзначајнијој мјери је генерисан из раста премије осигурања од ауто-одговорности која и даље свим друштвима доноси највеће приходе. Осигуравајуће куће су по овом основу у прва три мјесеца остварила 25,2 милиона КМ премијер или 2,7 милиона више у односу на исти период лани.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић каже да је у првом кварталу настављен благи тренд раста премије осигурања из претходних година.

- Ови подаци су најбољи показатељ да се тржиште осигурања налази на добром путу, јер је примјетан раст премије обавезног осигурања од ауто-одговорности, али и животних осигурања - каже Дурмић.

Осигуравајућа друштва све више пажње поклањају и палети животних осигурања у којима све учесталије траже потенцијал за развој пословања.

- Вјерујем да ће обавезно осигурање од ауто-одговорности задуго имати примат на тржишту, али очекујем и наставак двоцифрених стопа раста премије животних осигурања - каже Дурмић.

Директор "Дунав осигурања" Бањалука Стево Аничић сматра да је премијски раст добар, али наглашава да су на тржишту још присутни проблеми који се тичу нелојалне конкуренције.

- Тржиште још није уређено, јер поједина друштва и даље одобравају попусте, а оснивају се и нова друштва, што додатно компликује ситуацију, јер је тржиште сувише мало за толики број осигуравача - каже Аничић и додаје да је "Дунав осигурање" остварило добре резултате у првом кварталу, јер је износ премије осигурања од ауто-одговорности надмашио план за десет до 15 одсто.

Укупна премија осигурања

2016. 45

2015. 40,86

+9,2%

Премија неживотних осигурања

2016. 37,7

2015. 34,04

+9,7%

Премија животних осигурања

2016. 7,3

2015. 6,8

+6,9%

Премија осигурања од ауто-одговорности

2016. 25,2

2015. 22,5

+10,7%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана