Раст индустрије РС успорио на три одсто

Жељка Кокот
Раст индустрије РС успорио на три одсто

Бањалука - Индустријска производња РС порасла је прошле године три одсто у односу на 2014, а расту је највише допринијела експлоатација руде и камена.

Иако је остварен раст, он је на крају четвртог прошлогодишњег квартала био најнижи, што говори да је индустрија посустала пред крај године.

Највећи допринос индустријском расту дао је сектор производње и вађења руде и камена који је лани повећао обим производње за 10,5 одсто у односу на 2014. годину. У плусу је била и прерађивачка индустрија, која је најважнији сегмент индустријске производње, али је она расла знатно споријим темпом од 3,2 одсто. Трећа грана индустријске производње остала је у негативној зони, јер је учинак предузећа у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и паром и климатизације смањен за један проценат.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је сваки раст физичког обима производње позитиван и да дјелује охрабрујуће, јер показује да се и у постојећем не превише повољном привредном амбијенту ипак може пословати у плусу.

- Привредници се, међутим, не могу задовољити постојећим стопама раста и сва настојања током ове године биће усмјерена на повећање физичког обима производње, нарочито у извозно оријентисаним секторима попут дрвопрерађивачке индустрије која је до сада остваривала одличне резултате - каже Видић.

Прерађивачка индустрија, оптерећена старим бољкама, могла би према Видићевим ријечима стићи до значајнијег раста уколико буду побољшани услови привређивања.

- Учинак прерађивачког сектора највише зависи од услова привређивања и због тога мјере предвиђене економском политиком усмјерене на растерећење привреде кроз смањење фискалних и парафискалних оптерећења морају бити спроведене. Само на тај начин овај сектор би продисао - истакао је Видић.

Иако Српска има велики енергетски потенцијал, производња струје је неочекивано поклекла.

- Производња електричне енергије би требало да буде један од наших најзначајнијих потенцијала, а да бисмо то постигли неопходно је извршити ремонт електрана и обезбиједити довољне количине угља - каже Видић.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић сматра да је остварени раст, иако много мањи од оног који би гарантовао економски преокрет, позитиван и охрабрујући.

- Проблем је што индустрија има врло мало учешћа у бруто домаћем производу (БДП), због чега ниске стопе раста производње не вуку за собом значајније повећање БДП-а и економије Српске - каже Дудуковић и додаје да је тешко очекивати да ће се ове године нешто битно промијенити, јер се у изборној години мало пажње поклања економским питањима.

Повећан број радника

Број запослених у индустријском сектору повећан је 2015. за 1,1 одсто у односу на 2014. годину. Највећи раст броја запослених од 2,3 одсто регистрован је у сектору производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији. У сектору вађења руде и камена запослено је 1,7 одсто радника више, док је број радника у прерађивачком сектору повећан за један одсто.

Раст индустријске производње по периодима

4,2% - јануар - март

5% - јануар - јун

3,8% - јануар - септембар

3% - јануар - децембар

Раст индустријске производње по секторима

10,5% - производња и вађење руде и камена

3,2% - прерађивачка индустрија

-1% - производња и снабдијевање електричном енергијом, паром и климатизација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана