Ракија у БиХ стиже и из Боцване, а вино из Шри Ланке

Јана Кезић
Ракија у БиХ стиже и из Боцване, а вино из Шри Ланке

БАЊАЛУКА - Да упркос пандемији и ограниченим прославама увоз алкохола не трпи, показују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којима је лани на наше тржиште стигло пиће те врсте вриједно 191,6 милиона марака, што је за око 32 милиона више него годину раније, а у чашици су се нашли и ракија и ликери из Чилеа, Тајвана, Боцване, пиво из Мексика, те вино из Шри Ланке.

Када је ријеч о количини, подаци УИО показују да је лани увезено више од 175,3 милиона килограма алкохола, док је 2020. из иностранства стигло више од 162,8 милиона килограма алкохола у вриједности већој од 159,7 милиона марака.

Када је ријеч о увозу, подаци УИО БиХ показују да је ових производа на домаће тржиште највише стигло из Србије и то у вриједности већој од 116,9 милиона марака. Осим Србије и далеких дестинација, алкохол се, између осталог, увозио и из Хрватске, Словеније, Њемачке, Аустрије и Чешке. 

Посматрајући статистичке податке видљиво је да БиХ из године у годину много више увози него што извози домаћи алкохол.

Тако је лани БиХ извезла више од 12 милиона килограма алкохолних пића “тешких” више од 25,7 милиона марака.

- Током 2020. БиХ је извезла више од 7,2 милиона килограма алкохола у вриједности већој од 18,4 милиона марака - наводе у УИО.

Србија је била на првом мјесту и кад је ријеч о земљама у које је БиХ највише извозила алкохол. Поред тога, пиће настало у домаћим погонима ишло је, између осталог, и у Италију, Малту, Шведску и Велику Британију.

Економиста Зоран Павловић рекао је за “Глас Српске” да је потрошња и конзумација алкохола традиција народа са наших простора.

- Због тога је потпуно разумљиво да имамо толику потрошњу, која је константна. И ситуација са вирусом корона у протеклом периоду наметнула је да становници више времена проводе у кући, што је утицало и на конзумацију алкохолних пића, а не треба занемарити ни константне тензије у земљи - казао је Павловић.

Објаснио је да велики проблем представља то што домаће компаније морају да испуне строге услове страних тржишта како би се њихови производи ставили у промет.

- Често посежемо за алкохолним пићима из иностранства, иако је домаћа производња дефинитивно по квалитету ако не иста, онда чак и боља од увозних пића - рекао је Павловић.

Извршна директорица Удружење грађана “Оаза” Требиње Недељка Нешка Илић рекла је за “Глас” да није никакво чудо што се веће количине алкохола увозе у доба кризе.

- Што је тежа ситуација, то људи више иду у порок, није ту само алкохол у питању, него су ту кладионице и још свашта нешто. А са друге стране то је и  акцизна роба и на тај начин се пуни буџет - казала је Илићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана