Промјена занимања једини пут до посла

Данијела Бајић
Промјена занимања једини пут до посла

БАЊАЛУКА - Керамичари, армирачи, тесари, кувари и угоститељи су међу топ пет занимања у Српској која гарантују брзу и добру зараду, што потврђују и подаци Завода за образовање одраслих према којима су они који су се ове године одлучили на преквалификацију најчешће бирали неку од ових струка.

Према ријечима стручњака становнике Српске на таква рјешења тјера незапосленост и потражња за одређеним профилима на тржишту рада, гдје је неопходна доквалификација. То најбоље знају у Заводу за образовање одраслих РС, према чијим се евиденцијама у посљедње двије и по године на програме образовања одраслих уписало 2.585 полазника.

- Ове године међу полазницима најпопуларнија су занимања економског, кулинарског, угоститељског и трговачког техничара, а затим електричари - електроинсталатери. Полазницима, којих је од почетка године било 302, посебно су занимљиви и програми оспособљавања за послове руководиоца грађевинске струке и послове армирача - казали су у Заводу. Додали су да у области саобраћаја доминирају професионални возачи и техничари друмског саобраћаја, а старосни просјек уписаних полазника је 32 године.

Пословни савјетник и економски аналитичар Зоран Павловић истакао је за “Глас Српске” да су плате дефинитивно најбоље у грађевинској струци, јер у тој области тренутно постоји недостатак радне снаге.

- Преквалификација у грађевинску струку даје и могућност рада у иностранству. То је прилика која доноси добру зараду, уколико се ради за озбиљног послодавца. С друге стране, домаћем тржишту рада увијек треба трговаца, јер је у питању мобилна екипа коју час видиш у неком великом тржном ланцу, час у приватној радњи, док је дефицит, по питању кувара и конобара, из године у годину све већи - рекао је Павловић.

Према његовим ријечима, плата конобара у Српској углавном није испод 1.200 марака, док кувари мјесечно најмање примају 2.000 КМ.

- Дошли смо до тога да се већ сада на тржишту тражи да мајсторима за постављање плочица по квадрату буде плаћено 20 марака, што је апсурдно у односу на посао који се може урадити за мање од сат времена. Свему томе је допринио недостатака кадра - нагласио је Павловић.

Сви они зарађују плате, каже Павловић, које немају доктори наука у Српској, а при томе су у још већој предности они који знају страни језик па без проблема могу у иностранство, гдје су боље плаћени.

- Долазимо у ситуацију да немамо своју радну снагу, а онај ко има знања и вјештине уцјењује послодавце и одређује за коју плату ће радити - каже Павловић.

Иако су економски техничари међу бројнима на евиденцији незапослених, Павловић истиче да је велико интересовање за то занимање, јер их сврставају у помоћне раднике у области економије, која се шири и ту ће увијек бити мјеста.

Широк спектар

Доквалификација и преквалификација у Заводу за образовање одраслих у Српској могућа је у 89 занимања. На располагању су занимања од машинског техничара за компјутерско конструисање преко програма оспособљавања за послове воћара, димњачара, тапетара и коктел мајсторе, до металобрусача, пекара, лимара и фризера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана