Promjena zanimanja jedini put do posla

Danijela Bajić
Promjena zanimanja jedini put do posla

BANjALUKA - Keramičari, armirači, tesari, kuvari i ugostitelji su među top pet zanimanja u Srpskoj koja garantuju brzu i dobru zaradu, što potvrđuju i podaci Zavoda za obrazovanje odraslih prema kojima su oni koji su se ove godine odlučili na prekvalifikaciju najčešće birali neku od ovih struka.

Prema riječima stručnjaka stanovnike Srpske na takva rješenja tjera nezaposlenost i potražnja za određenim profilima na tržištu rada, gdje je neophodna dokvalifikacija. To najbolje znaju u Zavodu za obrazovanje odraslih RS, prema čijim se evidencijama u posljednje dvije i po godine na programe obrazovanja odraslih upisalo 2.585 polaznika.

- Ove godine među polaznicima najpopularnija su zanimanja ekonomskog, kulinarskog, ugostiteljskog i trgovačkog tehničara, a zatim električari - elektroinstalateri. Polaznicima, kojih je od početka godine bilo 302, posebno su zanimljivi i programi osposobljavanja za poslove rukovodioca građevinske struke i poslove armirača - kazali su u Zavodu. Dodali su da u oblasti saobraćaja dominiraju profesionalni vozači i tehničari drumskog saobraćaja, a starosni prosjek upisanih polaznika je 32 godine.

Poslovni savjetnik i ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je za “Glas Srpske” da su plate definitivno najbolje u građevinskoj struci, jer u toj oblasti trenutno postoji nedostatak radne snage.

- Prekvalifikacija u građevinsku struku daje i mogućnost rada u inostranstvu. To je prilika koja donosi dobru zaradu, ukoliko se radi za ozbiljnog poslodavca. S druge strane, domaćem tržištu rada uvijek treba trgovaca, jer je u pitanju mobilna ekipa koju čas vidiš u nekom velikom tržnom lancu, čas u privatnoj radnji, dok je deficit, po pitanju kuvara i konobara, iz godine u godinu sve veći - rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, plata konobara u Srpskoj uglavnom nije ispod 1.200 maraka, dok kuvari mjesečno najmanje primaju 2.000 KM.

- Došli smo do toga da se već sada na tržištu traži da majstorima za postavljanje pločica po kvadratu bude plaćeno 20 maraka, što je apsurdno u odnosu na posao koji se može uraditi za manje od sat vremena. Svemu tome je doprinio nedostataka kadra - naglasio je Pavlović.

Svi oni zarađuju plate, kaže Pavlović, koje nemaju doktori nauka u Srpskoj, a pri tome su u još većoj prednosti oni koji znaju strani jezik pa bez problema mogu u inostranstvo, gdje su bolje plaćeni.

- Dolazimo u situaciju da nemamo svoju radnu snagu, a onaj ko ima znanja i vještine ucjenjuje poslodavce i određuje za koju platu će raditi - kaže Pavlović.

Iako su ekonomski tehničari među brojnima na evidenciji nezaposlenih, Pavlović ističe da je veliko interesovanje za to zanimanje, jer ih svrstavaju u pomoćne radnike u oblasti ekonomije, koja se širi i tu će uvijek biti mjesta.

Širok spektar

Dokvalifikacija i prekvalifikacija u Zavodu za obrazovanje odraslih u Srpskoj moguća je u 89 zanimanja. Na raspolaganju su zanimanja od mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje preko programa osposobljavanja za poslove voćara, dimnjačara, tapetara i koktel majstore, do metalobrusača, pekara, limara i frizera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana