Произвођачи пелета изгубили тржиште

Милијана Латиновић
Произвођачи пелета изгубили тржиште

БАЊАЛУКА - Произвођачи појединих врста огрева никако да стану на зелену грану, јер иако је забрана извоза пелета престала да важи, инострано тржиште је изгубљено.

Одлука о забрани извоза пелета у иностранство престала је да важи 31. јануара, нова није донесена, тако да домаћи произвођачи у том смислу сада немају препреку за пласман.

Међутим, иако у складиштима већ мјесецима стоји пелет вриједан десетине милиона евра, потражња је готово никаква.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић рекао је за “Глас Српске” да је ситуација и даље веома тешка.

- Забрана је истекла, али смо пропустили све шансе док је потражња за пелетом била велика. Наши купци су у међувремену пронашли друге добављаче и биће веома, веома тешко вратити се на изгубљено тржиште - истакао је Ивановић.

Осим тога, додао је, произвођачима ни временске прилике не иду у прилог, јер је зима прилично блага па самим тим и нема потражње за пелетом.

- Наши купци су почетком прошле године наручили одређене количине пелета и уплатили авансе по цијенама које су важиле тада, а ми смо имали обавезу да им наручену робу испоручимо до краја године. Били смо спријечени и нисмо испунили своје обавезе. У међувремену цијена пелета је пала и до 70 одсто, потражње нема и сад смо у проблему јер је цјеновна разлика велика, преговарамо и покушавамо наћи неки заједнички интерес. Иако смо већ пали финансијски на свему овоме, још им морамо одобравати додатне рабате да би они имали интереса да наставимо даље сарадњу - казао је Ивановић.

Истакао је да је одређена количина пелета испоручена купцима који су уплатили авансе.

Ивановић је истакао да ни код нас тренутно нема потражње за пелетом, али да је свакако већ сада потребно размишљати о наредној сезони.

- Зима ће поново доћи и ово је прави тренутак, док још није велика потражња, да се обезбиједи пелет за идућу сезону, јер нико више не зна шта се може догодити на тржишту. Ми испод цијене више не можемо производити, шта ће и како бити даље, видјећемо - казао је Ивановић нагласивши да се домаће тржиште мора чувати, јер оно даје стабилност овој индустрији.

Ивановић сматра да би и даље требало да буде на снази одлука о забрани извоза трупаца, јер се на тај начин чува сировина за домаћу дрвну индустрију која запошљава велики број радника. 

- Знатно је пала потражња за свим производима од дрвета, наруџбе су све мање, јер Европа улази у рецесију. Пред нама је веома тежак период и без подршке власти и помоћи биће тешко да се сами изборимо - закључио је Ивановић.

Ограничење

Влада Српске је лани ограничила цијену тоне пелета на 480 марака плус ПДВ с циљем стабилизације на домаћем тржишту. Та одлука на снази је до краја марта ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана