Процјеном бонитета до ликвидније привреде

Жељка Кокот
Процјеном бонитета до ликвидније привреде

Бањалука - Процјена бонитета привредних субјеката коју ће обављати Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС, може у великој мјери смањити неликвидност сваког појединачног привредног субјекта, али и привреде у цјелини.

Неликвидност је највећи проблем са којим се сусрећу скоро сви пословни субјекти. Неликвидна фирма не може плаћати порезе држави који су унапријед урачунати у буџетске приходе, радници не добијају плате док остали привредни субјекти нису у стању наплатити своја потраживања што ствара зачарани круг.

Због заштите солвентности и ликвидности привредних субјеката АПИФ је, у сарадњи са Институтом економских наука РС при бањалучком Економском факултету, покренуо пројекат унапређења услуга из Регистра финансијских извјештаја креирајући оцјену модела успјешности пословања предузећа.

Директор АПИФ-а РС Јелена Ћетковић каже да ће процјене бонитета моћи затражити Влада РС, банке и привредни субјекти који су заинтересовани да ступе у пословни однос са неком фирмом.

- Кредитни рејтинг мора одражавати његов ризик, односно мора исказати вјероватноћу потенцијалних кредитних губитака који настају неизмиривањем уговорених обавеза према другим странама. Предложени модел може са великом вјероватноћом процијенити да у предузећу постоје проблеми иако не постоји модел који са сигурношћу може указати која ће предузећа у будућности бити неликвидна - каже Ћетковићева.
Свака фирма у РС би требало прије ступања у пословни однос да провјери финансијско стање будућег пословног партнера, а томе у прилог говоре и подаци АПИФ-а о броју и стању жиро-рачуна у Српској.

- Број активних, блокираних и угашених жиро-рачуна се мијења из дана у дан, што значи да фирма која је данас активна сутра може бити у блокади. Због тога је процјена бонитета јако важна, јер се на основу анализе може предвидјети да ли некој фирми пријети ризик да у наредном периоду постане неликвидна - каже Ћетковићева.

Анализа

Привредна комора РС је, на основу финансијских извјештаја фирми за 2015. годину, урадила анализу које је показала да је и у претходној години највећи проблем привреде РС била управо неликвидност. Коефицијент ликвидности лани је благо порастао на 1,06 са 1,04 из 2014. године, али тај раст је био симболичан ако се узме у обзир да нормалан коефицијент за одржавање текуће ликвидности износи 1,5.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана