Привреди лакша отплата кредита

Жељка Кокот
Привреди лакша отплата кредита

Бањалука - Корисници кредита Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС који имају проблема са враћањем рата моћи ће доспјеле обавезе репрограмирати или рефинансирати задуживањем по повољним условима.

Привреда РС кубури са неликвидношћу и неконкурентношћу, а удио ненаплативих кредита у укупном обиму одобрених зајмова расте већ годинама. Свјестан тешког стања у којем се налази добар дио привредника, ИРБ РС је предложио измјене правила пласмана средстава по кредитним линијама и зајмовима у дијелу који се односи на намјену, а Влада РС је на јучерашњој сједници усвојила предложене измјене.

- ИРБ РС ће увођењем рефинансирања финансијских обавеза клијентима учинити доступна средства по нижој каматној стопи и дужим роковима отплате, што ће утицати на побољшање ликвидности корисника кредита - саопштено је из Владе РС.

У ИРБ-у РС кажу да је циљ измјене правила побољшање квалитета кредитног портфеља банке и омогућавање клијентима додатне ликвидности и адекватног сервисирања обавеза.

- Клијентима нудимо рефинансирање обавеза као могућу намјену коришћења кредита, односно продужење рока отплате доспјелих обавеза уз ниже каматне стопе и репрограм зајма - кажу у ИРБ-у.

Корисници кредита који на дан подношења захтјева немају доспјелих неизмирених обавеза према ИРБ-у могу затражити репрограм преосталог износа зајма уз продужење рока отплате до 60 мјесеци или отплату уз једногодишњи грејс период. Дужницима је на располагању и одобрење закључења споразума о измирењу доспјелих неплаћених обавеза или комбиновање два или више поменутих модела.

- Корисници зајма који касне више од 90 дана морају прво свести своје обавезе на поменути рок кашњења да би могли аплицирати за репрограм или измирити све обавезе уколико желе само продужење грејс периода - објаснили су у ИРБ-у РС.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је ова одлука изванредна и да би било добро када би комерцијалне банке слиједиле примјер ИРБ-а.

- Банке би требало да сагледају сваки кредит јер се много бољи ефекат постиже ако фирма настави радити и враћати рате по повољнијим условима него у случају да оде у стечај и да њена имовина буде распродата - каже Видић.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић каже да је свака олакшица која се тиче кредитирања привреде добродошла јер повећава конкурентност, без обзира на то да ли се ради о отплати ранијих или о повољнијим условима приликом одобравања нових кредита.

- Фирмама које су се раније задужиле биће олакшана отплата зајмова, али мислим да би банка требало да поради и на олакшавању услова кредитирања за привреднике који тек намјеравају да се задуже - каже Микић.

Снижење камате

ИРБ РС је ове године два пута снижавао каматне стопе на стамбене и кредите привреди. Тиме је цијена задуживања у овој банци смањена за 0,7 одсто у односу на прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана