“Плата на руке” пише казну послодавцу

Милијана Латиновић
“Плата на руке” пише казну послодавцу

БАЊАЛУКА - Порески обвезници којима је мјерама Владе Српске одобрена помоћ ради ублажавања економских посљедица усљед пандемије вируса корона, а код којих се приликом контроле утврди да су исплаћивали дио плате “на руке”, биће кажњени.

Потврђено је то у одговору Министарства финансија РС на посланичко питање посланика Споменке Стевановић (ДЕМОС).

Стевановићева је од ресорног министарства затражила појашњење како ће бити третирана предузећа која су у прошлој години остварила одређене помоћи и субвенције од Владе, а с друге стране Пореска управа утврди да су та иста предузећа радила на црно, у смислу исплаћивања плата.

- Уколико се у поступку контроле утврди да је порески обвезник исплаћивао дио плате у готовини, а Пореска управа РС докаже такве незаконите радње, обвезнику ће се обрачунати и наложити плаћање пуног износ пореза и доприноса на лична примања на износ плате који је стварно био исплаћиван. Такође, против обвезника ће бити покренут прекршајни или кривични поступак у зависности од висине утајених пореза и доприноса - навела је у одговору министарка финансија Зора Видовић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да се Комора залаже за поштивање закона те да свако ко то не чини треба да буде санкционисан.

- Предузећа, односно послодавци, који избјегавају измиривање обавеза предвиђених законом, представљају нелојалну конкуренцију онима који измирују све обавезе. За пословну заједницу у Српској неприхватљиво је да имамо оне који избјегавањем закона наносе штету и онима који послују по прописима - истакао је Благојевић.

Додао је да су се у пандемији послодавци суочили са различитим проблемима, али да се приликом додјеле помоћи и подстицаја морају испуњавати услови и да не би требало да долази до злоупотреба.

Да су они који крше закон нелојална конкуренција у свим браншама сагласни су и у Унији удружења послодаваца РС.

- Немамо информације да иједна наша чланица исплаћује плату у коверти. Апсолутно смо против тога и константно упозоравамо да конкурентност предузећа није иста уколико се иде мимо закона. За сваку исплату плата из добити морају бити исплаћени порези и доприноси - рекао је потпредсједник Уније Дејан Мијић.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић рекао је да док год се не почну санкционисати они који крше закон, нема бољитка ни за једног радника.

-  Морамо једном престати радити у сивој зони и заборавити коверту. Контроле и санкције морају бити спроведене што прије. Када се све уведе у легалне токове биће више новца у буџету и тада ће расти и плате и пензије - рекао је Савановић.

Смањење намета

Дејан Мијић је рекао да се Унија залаже за легализацију свих новчаних токова у Српској.

- Повећавањем дисциплине, односно уласком свих плата у легалне токове и изласком из сиве зоне, доћи ће до раста прихода у буџету, а самим тим и до услова за генерално смањење процента пореза и доприноса - казао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана