Пензијски резервни фонд зарадио 6,7 милиона КМ

Жељка Кокот
Пензијски резервни фонд зарадио 6,7 милиона КМ

Бањалука - Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ) остварио је прошле године нето добит од 6,74 милиона КМ, показују ревидирани финансијски извјештаји тог фонда.

Добит ПРЕФ-а смањена је за 19,95 одсто у односу на 2014. годину када је износила 8,42 милиона КМ.

Управни одбор Фонда ПИО РС усвојио је јуче у функцији Скупштине ПРЕФ-а годишњи извјештај ПРЕФ-а и Друштва за управљање тим фондом. Скупштина ПРЕФ-а прихватила је и приједлог управе ПРЕФ-а да Фонду ПИО буде исплаћено 6,2 милиона КМ из остварене добити у 2015. години.

- У претходне четири године Фонду ПИО РС смо исплатили дивиденду у износу од 26,5 милиона КМ. У том периоду ПРЕФ је Фонду ПИО сваке године исплаћивао просјечни износ дивиденде од 6,6 милиона КМ годишње - казао је директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Дарко Лакић и додао да ће Фонду ПИО већ данас исплатити 6,2 милиона КМ за 2015. годину.

Најзначајнији извор прихода ПРЕФ-а и у прошлој години била је дивиденда од које је инкасирано 10,6 милиона КМ. Њена структура је, међутим, прилично неповољна јер у том приходу "Телеком Српске" учествује са чак 9,2 милиона КМ. Пословни резултати предузећа у којима је ПРЕФ акционар утицали су на пад прихода од дивиденде за 12,8 одсто у односу на 2014. годину.

У ПРЕФ-у истичу да је као резултат процеса реструктурирања портфеља у претходним годинама, у 2015. настављен раст прихода од камата на основу инвестиција у дужничке хартије од вриједности и депозите. То је за резултат имало прошлогодишњи раст прихода од камата на годишњем нивоу за 22,3 одсто на 4,5 милиона КМ.

Када су у питању расходи и прошле године је задржан тренд да највеће учешће у њима имају признавања расхода за акције предузећа у којима је покренут стечајни поступак, која су смањила капитал или код којих постоји очекивање да од њихових акција фонд неће имати корист. Вриједност тих расхода прошле године је износила 7,3 милиона КМ, што је у односу на 2014. пораст за 17 процената.

- Укупна вриједност имовине ПРЕФ-а на крају 2015. године је била на нивоу од око 260 милиона КМ, иако су у претходних шест година, по основу предузећа у стечају и смањења капитала у предузећима која су остваривала губитке, отписане акције у вриједности од око 31 милион КМ - казао је Лакић.

Када је ријеч о структури имовине ПРЕФ-а око 42 одсто је учешће у власништву "Телекома Српске" и десет предузећа из система "Електропривреде РС". Вриједност имовине у депозитима и дужничким хартијама од вриједности и потраживањима која су наплаћена почетком 2016. године износи више од 75 милиона КМ и чини скоро 30 одсто укупне вриједности портфеља фонда.

- Иако остварујемо значајну добит, велику пажњу посвећујемо трошковима пословања, па су расходи Друштва за управљање ПРЕФ-ом и у 2015. години били испод 700.000 КМ - рекао је Лакић.

Менаџмент ПРЕФ-а од оснивања ради на реструктурирању портфеља, али је фонд и даље акционар у великом броју предузећа о чему свједочи податак да је у 2015. години одржано 212 скупштина акционара предузећа у којима имају власнички удио.

Ревизија

Ревизорска кућа "Дилојт" дала је позитивно мишљење на финансијске извјештаје ПРЕФ-а и Друштва за управљање тим фондом за 2015. годину. Тиме је настављен тренд из претходне четири године у којима су ревизори такође дали позитивно мишљење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана