Нијемци заинтересовани за обновљиве изворе енергије

Жељка Кокот
Нијемци заинтересовани за обновљиве изворе енергије

Бањалука - Њемачка покрајина Рајнланд-Фалц заинтересована је за сарадњу са РС у сектору производње електричне енергије из обновљивих извора и у прерађивачкој индустрији.

Подручна привредна комора Бањалука већ двије године сарађује са привредницима из њемачке покрајине Рајнланд-Фалц. Разговори о наставку сарадње услиједили су током јучерашње посјете представника владе и привредника ове покрајине Бањалуци. Била је то трећа посјета ради информисања о процедурама пословања и договарања сарадње са привредним субјектима из бањалучке и осталих регија РС.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да је гостима из Њемачке представљен пословни амбијент и могућности за сарадњу.

- Њемачка је један од наших најзначајнијих спољнотрговинских партнера, а лани је остварен раст извоза у ову земљу од око седам одсто, док увоз има тренд стагнације и чак благог пада. Остварен је обим размјене од 603 милиона КМ, док покривеност увоза извозом износи око 80 одсто. Ови показатељи су резултат способности наших привредника који су се сами изборили за излаз на захтјевно њемачко тржиште - каже Рачић.

Он је истакао да је главни задатак надлежних институција унапређење институционалне сарадње између земаља, што би могло дати још значајније резултате. Стратешка сарадња би требало да буде остварена у оквиру сектора обновљиве енергије и у прерађивачкој индустрији у коју Нијемци желе да преусмјере инвестиције из других земаља.

- Имамо традицију, искуство, радну снагу и повољан географски положај што су значајне предности у односу на друге земље - истакао је Рачић.

Представник Министарства привреде, заштите климе, енергетике и просторног планирања покрајине Рајнланд-Фалц Џо Вајнгартен каже да је примијетио да је у Српској развијен хидроенергетски сектор, док је у његовој покрајини заступљена производња електричне енергије уз помоћ вјетра.

- Потребно је пронаћи могућности за сарадњу. Након тога је неопходно анализирати потребе становништва РС и њихову заинтересованост за коришћење енергије из обновљивих извора како би могао бити сачињен конкретан план сарадње - каже Вајнгартен и додаје да је, осим сарадње на главном пољу, могућ заједнички рад и у другим привредним областима захваљујући евидентном развоју путне инфраструктуре која ће убрзати проток робе.

Представнике њемачке покрајине угостио је и министар за економске односе и сарадњу РС Златан Клокић.

Радна снага

Представници покрајине Рајнланд-Фалц исказали су посебно интересовање за нашу радну снагу истакавши да на овдашњем тржишту рада могу пронаћи раднике одређених струка који им недостају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана