Ненамјенски кредити крпе кућне буџете

Жељка Кокот
Ненамјенски кредити крпе кућне буџете

Бањалука - Ненамјенски кредити најпопуларнији су банкарски производ међу становништвом и са 5,724 милијарде марака чине готово три четвртине свих зајмова одобрених физичким лицима.

Кредитирање становништва постао је за банке уноснији и сигурнији посао од пласирања новца привреди јер се кроз године испоставило да су физичка лица уредније платише. То потврђује раст вриједности кредита које је 26 банака пласирало до краја првог квартала за 317 милиона КМ у односу на исти лањски период. Подаци Централне банке БиХ показују да су кредити за општу потрошњу задржали апсолутни примат у односу на зајмове пласиране у друге сврхе, с обзиром на то да чине 73,1 одсто кредита одобрених становништву. Уз њих доминирају стамбени кредити, на које отпада 20,2 одсто дуга становништва.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да структура пласираних кредита није добра јер је још мали проценат зајмова које становништво користи за рјешавање егзистенцијалних проблема и куповину трајних добара.

- Новац би требало да буде усмјерен у инвестирање, а не на ненамјенску потрошњу која се своди на затварање финансијских рупа у кућним буџетима - каже Павловић и наглашава да мали број људи има могућност за покретање неке врсте бизниса, куповину стана или новог аутомобила, што развојну компоненту кредита своди на минимум.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић сматра да је велика заступљеност ненамјенских кредита главни показатељ ниског животног стандарда становништва.

- Људи се задужују како би платили текуће обавезе надајући се да ће у догледно вријеме доћи до неког новца којим ће моћи отплаћивати рате, али упадају у све веће дугове, па чак и дужничко ропство - каже Петровић и додаје да се добар дио кредита односи и на репрограме ранијих задужења које дужници отплаћују како банка не би кренула у принудну наплату.

Становништво је банкама на крају првог тромјесечја ове године дуговало укупно 7,830 милијарди КМ, а задужење је порасло за 4,2 одсто у односу на исти период лани. Дугорочни кредити су износили 6,890 милијарди КМ или 88 одсто укупних зајмова одобрених становништву, док се на краткорочне односи 940 милиона или 12 одсто укупних кредита.

Кредити становништву (милијарди КМ)

2016. 7,830

2015. 7,500

+4,2%

Дугорочни кредити (милијарди КМ)

2016. 6,890

2015. 6,585

+4,42%

Краткорочни кредити (милиона КМ)

2016. 940,00

2015. 927,60

+1,32%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана