Неимари упослени једино у градовима

Милијана Латиновић
Неимари упослени једино у градовима

Бањалука - Упркос брзим процедурама издавања дозвола, посла за грађевинаре има само у градовима, што се не може рећи за мале општине, у којима се број издатих дозвола у току године може избројати на прсте једне руке.

Законом о уређењу простора и грађењу у РС предвиђено је да када странка достави сва документа, грађевинску дозволу добије у року од 15 дана, међутим многи ове дозволе издају много брже. На добијање грађевинске дозволе у Приједору чека се само један, а у Бијељини два дана, док у другим локалним заједницама у РС та процедура траје нешто дуже.

Судећи према броју издатих грађевинских дозвола, може се закључити да посла за грађевинаре има само у градовима, чиме се не могу похвалити општине попут Источног Дрвара или Шипова.

У Бањалуци је од почетка године издата 341 грађевинска дозвола, што је, како кажу, у Градској управи, за десет одсто више у односу на исти период лани.

- Ако је поднесен комплетан захтјев, укључујући и доказ о плаћеним накнадама, грађевинска дозвола буде издата у року седам дана - рекли су у управи града и појаснили да цијена ове дозволе зависи од зоне и опремљености грађевинске парцеле, али и од врсте и вриједности пројекта.

У Бијељини је од почетка године издато 114 грађевинских дозвола, а они који су уз захтјев приложили сву потребну документацију, дозволу за градњу имали су у року 48 часова.

Убрзана процедура у Приједору, који је рекордер по брзини издавања грађевинских дозвола, није значајно повећала обим посла грађевинцима. У овом граду од почетка године издато је 150 грађевинских дозвола, што је, како кажу у управи града, незнатно више у односу на исти период лани.

За најмању општину у Српској Источни Дрвар нису проблем дуготрајне процедуре, него мало становника и још мање оних који желе градити објекте.

- Издала сам свега шест грађевинских дозвола од почетка године. Од тога, пет се односило на реконструкцију шумских путева, док је једна била за изградњу грађевинског објекта - рекла је стручна сарадница за урбанизам и грађевинарство у општини Источни Дрвар Миленка Јањушић.

У општини Шипово истичу да су од почетка године издали свега четири грађевинске дозволе и то за изградњу пословних објеката, што је како кажу, најмање у протеклих десет година.

- Из године у годину смањује се број издатих грађевинских дозвола, а с друге стране све је више нелегалне градње - рекла је сарадница за стамбено-комуналне послове и послове грађења у овој општини Славица Козомора.

Легализација

Власницима нелегално изграђених објеката у РС остало је свега неколико дана да поднесу захтјев за легализацију бесправно изграђених грађевина. Процјењује се да дивљих објеката у РС има 80.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана