Назире се крај стечаја “Шећеране”

Милијана Латиновић
Назире се крај стечаја “Шећеране”

БИЈЕЉИНА - Преостала три судска поступка која бијељинску Фабрику шећера дијеле од окончања шестогодишњег стечаја могли би бити завршени за два мјесеца.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, нагласивши да су у току годишњи одмори, те да ће вјероватно чим прође овај мјесец почети и заказивање рочишта.

- Резервисано је око 800.000 марака за повјериоце гдје су у току та три судска поступка. Уколико они добију, новац ће бити подијељен њима, а у супротном, биће подијељено у складу са Законом о стечајном поступку - појаснио је Матић, додавши да ће стечај сигурно бити окончан прије краја године. Фабрика шећера отишла је у стечај 2015. године, а њена имовина продавана је годинама по цијени од десет милиона марака.

Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће биле су заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске.

Послије њих, у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији која је планирала да након што купи “Шећерану” у њој организује производњу производа од вате те запосли најмање 100 радника.

За Фабрику шећера у стечају био је заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, а на листи заинтересованих била је и фирма “Унимонт” из Лознице, као и фочанска компанија “Павгорд” која је откупила сва потраживања радника.

Фабрику шећера, по цијени од три милиона марака, купило је зворничко предузеће “НСГ Рент” које пуном паром уређује круг некадашњег семберског гиганта и припрема хале за производњу.

У предузећу “НСГ Рент” још не желе да износе детаље када ће производња бити покренута, колико ће радника запослити нити шта ће производити.

Бијељинци који свакодневно пролазе поред фабрике кажу да машине раде цијело љето.

- На терену су бројне машине и радници, круг фабрике се чисти. Очигледно је да инвеститор има озбиљне намјере, али нико још  не зна о чему се ради. Надам се да ће производња ускоро почети - рекао је саговорник “Гласа” који није желио да му наводимо име.

Земљиште

Фирма “НСГ Рент” из Зворника је куповином имовине бившег семберског гиганта постала власник 50 хектара земље. Осим тога, у њиховом власништву је и 15.000 квадрата пословног простора комплекса некадашње Фабрике шећера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана