Мишковићев шопинг мол заоштрава битку трговаца у Бањалуци

Жељка Кокот
Мишковићев шопинг мол заоштрава битку трговаца у Бањалуци

Бањалука - Компанија "Делта холдинг", чији је власник један од најбогатијих српских бизнисмена Мирослав Мишковић, кренуће почетком идуће године у изградњу шопинг мола у Бањалуци.

Српска компанија је најавила нове велике инвестиције у региону, а једна од њих је изградња модерног шопинг мола на Бањалучком пољу у близини кампуса вриједног 60 милиона евра.

- Бањалука ће добити модеран објекат који ће на бруто површини од 60.000 метара квадратних понудити посјетиоцима најпознатије свјетске брендове, забавне садржаје за цијелу породицу, ресторане, кафиће... Инвестиција од 60 милиона евра омогућиће отварање више од 2.500 нових радних мјеста и упослиће грађевинску индустрију РС - навели су у "Делта холдингу".

Српска компанија је још прије неколико година објелоданила план за изградњу шопинг мола у Бањалуци, али је он замрзнут. "Делта холдинг" најавио је офанзиву на тржишту РС након што је преузео највећи ланац тржних центара у Српској - "Тропик". Послије неколико година он је продат белгијској компанији "Делез", а на крају га је откупила домаћа "Тропик групација" и припојила ланцу "МојМаркет".

Шопинг мол "Делта холдинга" трећи је велики тржни центар чија је изградња најављена у Бањалуци. Прије неколико дана у срцу града почела је изградња "Сити мола" у који ће домаће компаније "Идеал компани" и "Тропик" уложити око 50 милиона КМ. Трговачки ланац "Бинго" из Тузле градиће тржни центар на земљишту Пољопривредне школе у насељу Лазарево.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Александар Љубоја каже да је Бањалука као административни центар Српске одавно требало да има неколико модерних тржних центара.

- Свака инвестиција у Српску је више него добродошла. Здрава конкуренција може само унаприједити посао, а био бих веома срећан ако би радници нових тржних центара продавали што више робе из РС - каже Љубоја.

Мали трговци разочарани

Ницању нових тржних центара не радују се мали трговци, који у њима виде главни разлог за своју пропаст.

- Мале радње су већ уништене, опстају само оне на периферији града и у селима. Отварање нових тржних центара ће створити конкуренцију постојећим, али је већи проблем што ће домаћа производња бити маргинализована, јер страни трговачки центри фаворизују увозне производе - каже Марјановић и додаје да се поставља и питање економске исплативости најављених великих пројеката, јер је куповна моћ Бањалучана ниска, што показује и пад промета у малопродаји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана