Конверзију кредита жели двије трећине дужника

Ж. К.
Конверзију кредита жели двије трећине дужника

Бањалука - Двије трећине клијената Хипо Алпе Адриа банке у БиХ поднијело је захтјев за конверзију кредита везаних за швајцарски франак, а у великом броју случајева посао је већ завршен.

Закључно са 11. јуном конверзију кредита затражила су 3.363 клијента или 65 одсто од 5.182 корисника ових кредита. Банка је реализовала или је у завршном процесу реализације 2.088 захтјева.

- Хипо банка брзо, успјешно и уз фер услове спроводи процес конверзије кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима у складу са рјешењем које је понудила у марту ове године. Планирано је да процес конверзије кредита буде завршен почетком јула. Клијенти и даљ имају могућност да поднесу захтјев за конверзију - истакли су у Хипо банци.

Понуђено рјешење подразумијева смањење износа кредитних обавеза за 30 одсто уз конверзију по тренутном курсу и фиксну каматну стопу новог кредита од 5,99 одсто. Предложено рјешење има и додатну компоненту социјалне одговорности у виду смањења износа кредитних обавеза за 50 одсто за 25 одсто клијената са најнижим примањима. Право на смањење дуга имају и клијенти банке чији су кредити доспјели, отказани или су у судском поступку на основу принудне наплате потраживања које је покренула банка. Клијенти ће, такође, имати могућност смањења дијела потраживања уз затварање и ликвидацију кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана