Концесионари прекршили шест уговора

Маријана Миљић
Концесионари прекршили шест уговора

Бањалука - Влада РС у прошлој години закључила је 16 уговора о додјели концесије, док је у истом периоду раскинула шест уговора.

У Комисији за концесије РС истичу да је главни разлог за раскидање уговора неиспуњавање обавезе од стране концесионара.

Из Комисије нису доставили одговоре на питања на кога се односе раскинути уговори, колико је у прошлој години прикупљено новца од концесионе накнаде, као ни колико се у буџет слило новца од накнаде по областима.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС само је недавно раскинуло уговор о концесији за коришћење пољопривредног земљишта у својини РС са "Воћар-комерцом" из Градишке, јер ово предузеће није исплаћивало накнаду.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић истиче да у Српској влада интересовање инвеститора за закључивање уговора о концесији јер коришћењем природних добара остварују профит док је, с друге стране, у плусу и Влада РС јер јој на рачун лијеже новац по основу накнада.

- Није добро да долази до раскидања уговора о додјели концесије јер то показује да у том ланцу нешто није како треба. Ријеч је о томе да углавном концесионари не поштују договор, односно не плаћају накнаду. Ту се поставља и питање зашто концесионар не плаћа накнаду. Углавном због бројних административних баријера пробијају рокове који су дефинисани уговором и не могу на вријеме да исплаћују накнаду - казао је Дудуковић.

Наглашава да је у појединим областима за РС добро закључивање уговора о концесији јер се тиме покрећу инвестиције и запошљава додатни број радника, исплаћује порез на добит, али и сама концесија за коришћење природног добра.

- Међутим, у појединим сегментима давање природног богатства под концесију није најбоље рјешење - казао је Дудуковић.

Ресурси

У информацији о потенцијалима ливада и пашњака у РС, коју је на приједлог Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС усвојила Влада Српске, наведено је да РС има велике ресурсе у брдско-планинским подручјима.

- Искоришћавањем ових потенцијала дошло би до повећања сточног фонда, веће производње меса и смањења увоза. Циљ Српске мора бити задржавање становништва на селу, а један од начина јесте и да се пашњаци и ливаде у брдско-планинским подручјима у власништву РС ставе у функцију кроз давање под концесију и закуп - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана