Компензације кап у мору нагомиланих дугова

Милијана Латиновић
Компензације кап у мору нагомиланих дугова

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор компензовали су 13,58 милиона марака обавеза и потраживања на другој овогодишњој мултилатералној компензацији, што је, како кажу упућени, кап у мору нагомиланих дуговања.

Према прелиминарним резултатима објављеним на Бањалучкој берзи, у компензацији која је спроведена 12. априла обавезе и потраживања компензовало је 420 учесника који до сутра до 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје. Након периода за исправке, наводе у берзи, учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији.

У другој рунди компензовано је око три милиона више у односу на прву рунду пребијања дугова.

Небојша Вуковић из Бањалучке берзе истиче за “Глас Српске” да је број учесника из компензације у компензацију мање више исти.

- Овога пута компензовани износ већи је за око три милиона марака. Имамо и учеснике из ФБиХ који се добровољно пријављују. Од укупног броја учесника на овој компензацији 17 је из ФБиХ, а с обзиром на то да су они добровољни учесници, то је и више него добар резултат. Њима у тим компензацијама фали карика, јер рецимо Министарство финансија РС учествује, док федерално не учествује. Уколико би се у систем укључила и Управа за индиректно опорезивање (УИО), резултати би били знатно бољи - казао је Вуковић.

Нагласио је да се систем мултилатералне компензације показао као веома поуздан и апеловао да се пријављује што више учесника да би будуће компензације биле још успјешније.

- Ово је идеалан начин да буду наплаћена потраживања без трошења готовине - поручио је Вуковић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да су обавезе далеко веће од износа који је компензован те да треба радити на бољој промоцији система мултилатералне компензације да би резултати били много бољи.

- Мање-више број учесника је исти и углавном једни те исти се појављују сваки пут. Добро је да се пријављују и привредници из ФБиХ и очекујем да ће тај број у наредном периоду расти. Овај дио што се компензује није довољно велики да би допринио значајнијем поправљању ликвидности - рекао је Рачић и додао да се привредници суочавају с бројним проблемима, од поскупљења репроматеријала, несташице до раста цијена енергената, те да све то доприноси гомилању дугова.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Најбољи резултат постигнут је 2017. године, када су се привредници и јавни сектор растеретили за нешто више од 195 милиона, док је најлошији резултат остварен лани када је “пребијено” 94,5 милиона КМ.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе Републике Српске.

Само двије године касније закон је претрпио измјене да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана