Кинези нуде новац за нови блок ТЕ Гацко

Марина Чигоја
Кинези нуде новац за нови блок ТЕ Гацко

Бањалука - Кинеска извозна банка требало би да одобри кредит којим би било обезбијеђено 85 одсто новца потребног за изградњу новог блока Термоелектране "Гацко", док би преосталих 15 одсто требало да из властитих средстава обезбиједи предузеће Рудник и термоелектрана "Гацко" у чијем ће стоодстотном власништву бити новоизграђено постројење.

Планирано је да инсталисана снага новог блока буде 350 мегавата, а реализација инвестиције могла би да почне на прољеће идуће године.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и представници "Електропривреде РС" разговарали су јуче са представницима кинеске компаније "Донгфанг" која је прошле седмице Влади РС упутила писмо намјере у којем је исказала интересовање за учешће у изградњи другог блока Термоелектране "Гацко". Планирано је да нови блок буде изграђен по систему кључ у руке, а Рудник и Термоелектрана "Гацко" би био инвеститор, "Донгфанг" извођач радова, док би од Кинеске извозне банке, која подржава пројекте "Донгфанга", био обезбијеђен кредит помоћу којег би била обезбијеђена већина новца за инвестицију.

Ђокић је истакао да је кинеска компанија понудила да помогне РС у финансирања путем Кинеске извозне банке.

- То је за нас врло значајно. Они су јасно казали да је 85 одсто новца потребног за реализацију пројекта кредитни аранжман, а 15 одсто ми треба да обезбиједимо или из сопствених извора или ћемо и то обезбиједити у сарадњи са њима - нагласио је Ђокић.

Истакао је да ће у наредним данима бити потписан меморандум о сарадњи након чега ће се ићи на израду студије изводљивости и економске оправданости за изградњу новог блока Термоелектране "Гацко".

- Ова влада је најавила да ће у наредним годинама дати посебан значај развоју енергетике уз максимално укључивање "Електропривреде РС" и њених зависних предузећа у изградњу нових енергетских објеката. Ово је доказ да реализујемо оно што смо најавили - нагласио је Ђокић.

Директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић рекла је да је први блок Термоелектране "Гацко" пуштен у рад 1983. године и да је зрео за ревитализацију која захтијева много новца.

- Обавезни смо да поштујемо европске директиве, а то подразумијева да би у тај блок морали уложити знатан новац како бисмо га прилагодили еколошким стандардима или га у неко догледно вријеме замијенити новим блоком уколико се то покаже економски исплативијим - рекла је Милекићева.

Казала је да ће након потписивања мемораднума о сарадњи бити стечени услови да "Електропривреда" изради потребну документацију.

 - Инвеститор ће бити РиТЕ "Гацко" уз подршку "Електропривреде" и Владе РС јер ће сигурно бити неопходне гаранције за реализацију овако значајног пројекта - рекла је Милекићева.

Потпредсједник "Донгфанг електрика" Лан Зехаи рекао је да заједно са Владом и "Електропривредом" могу реализовати овај пројекат.

- Разговарали смо са Кинеском извозном банком и са владом Кине о финансирању изградње другог блока Термоелектране "Гацко" и сматрамо да можемо допринијети развоју енергетског сектора РС - нагласио је Зехаи.

Термоелектрана "Станари"

Петар Ђокић је рекао да РС има позитивна искуства са компанијом "Донгфанг" која је носилац изградње Термоелектране "Станари".

- Ова електрана биће завршена крајем новембра, а већ у јануару 2016. ће бити прикључена на мрежу - рекао је Ђокић.

Лан Зехаи је рекао да ће изградња Термоелектране "Станари" бити завршена ускоро и да ће бити пуштена у комерцијални рад средином идуће године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана