Јелена Ћетковић, директор АПИФ-a: До предузећа за 100 марака

Марина Чигоја
Јелена Ћетковић, директор АПИФ-a: До предузећа за 100 марака

Бањалука - Увођење једношалтерског система у РС, којим су знатно смањене процедуре, трошкови и вријеме потребно за отварање фирме једна је од највећих реформи у Српској од рата с циљем побољшања стања у привреди.

Рекла је то директор Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Јелена Ћетковић и додала да је једношалтерски систем, који је почео са радом 1. децембра 2013. године, омогућио да привредник приликом регистрације фирме све може обавити на једном мјесту.

Истакла је да је самим тим што је смањен број процедура, смањен и број и институција које привредник мора да обиђе, као и новчани износ који плаћа за регистрацију.

- Привредник више нема 11 корака при регистрацији фирме него је то смањено на пет - казала је она и додала да је сада довољно да привредник дође на шалтер Агенције у било којој од 11 локација у РС, гдје обавља све у вези са регистрацијом.

Поред Бањалуке, пријем захтјева за регистрацију фирме се врши и у Приједору, Градишци, Добоју, Модричи, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву, Сокоцу, Фочи и Требињу.

- Сада је друштво са ограниченом одговорношћу могуће основати за мање од 100 КМ. Такса је у потпуности укинута, оснивачки улог је једна КМ, накнада АПИФ-у 35 КМ и трошак израде печата. То је све што је потребно за отпочињање бизниса - казала је Ћетковићева.

Она је истакла да, ипак, сви проблеми нису ријешени и да постоје потешкоће са којима се сусрећу.

- Самим отпочињањем једношалтерског система знали смо да ћемо имати многе препреке. Морали су да буду измијењени закони, али неки су још недоречени и интензивно радимо на њиховом побољшању. С тим циљем у припреми су измјене и допуне закона о регистрацији привредних субјеката и оне би ускоро требало да буду пред посланицима - казала је она.

Истакла је да је у свим судовима, осим у бањалучком, могуће и за мање од три дана регистровати фирму, јер је у тим судовима мање предмета, односно судије су мање затрпане.

- У Окружном привредном суду Бањалука гдје се ради највећи број предмета дошло је до застоја због организације или мањка кадра који може да ради тај посао, али у суштини процедура буде испоштована - рекла је Ћетковићева.

Истакла је да ће након усвајања закона о електронском потпису бити додатно убрзана и олакшана регистрација, јер ће привредници захтјеве за регистрацију предузећа моћи подносити електронским путем.

Према подацима АПИФ-а, од успостављања једношалтерског система 1. децембра 2013. до 15. октобра ове године у РС је регистровано 2.029 фирми.

 Мултилатералне компензације

Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге један је од учесника у систему за мултилатералне компензације.

- Мултилатерална компензација према закону може да буде спроведена у АПИФ-у. Фирма која има обавезе може да их пријави од 26. до 30. октобра или да се пријави на било којем нашем шалтеру у 44 општине - истакла је Ћетковићева.

Окружни привредни суд бр. регис. фирми

Бањалука 1.149

Бијељина 320

Добој 219

Требиње 142

Источно Сарајево 199

укупно 2.029

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана