Јефтинији кредити подижу привреду

Жељка Кокот
Јефтинији кредити подижу привреду

Бањалука - Снижавање каматних стопа на кредите Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС представља добар потез, а додатну корист привредници би од њега могли имати уколико изазове и ланчано појефтињење зајмова које одобравају комерцијалне банке, оцијенили су привредници и економски аналитичари.

Јефтиније задуживање један су од важних услова за подстицање инвестиција и повећање конкурентности домаћих предузећа, јер мало привредника у Српској могу финансирати било који значајнији пројекат, проширење бизниса или набавку нове опреме из властитих извора. Најниже каматне стопе на тржишту привредницима нуди ИРБ РС која је на основу одлуке Владе РС додатно снизила камату привреди за пола процента како би био подстакнут развој и инвестиције. Камата је снижена за све кредитне линије које обухватају зајмове за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, предузетнике и предузећа, пољопривреду те линију намијењену малим и средњим предузећима која се финансира новцем Свјетске банке. Поред тога младим предузетницима је камата снижена за додатних 0,3 одсто.

Привредна коморе РС поздравила је снижавање каматних стопа на кредите привреди која због скупих зајмова годинама трпи посљедице.

- Висока цијена задуживања утиче на конкурентност домаћих фирми које губе трку у наступу на другим тржиштима јер због високих цијена производа не могу конкурисати иностраним фирмама које се могу задужити по знатно повољнијим цијенама - каже портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић и додаје да су генерално каматне стопе још превисоке.

Економски аналитичар Горан Радивојац сматра да би пад камата на кредите ИРБ-а могло изазвати ланчано смањење каматне стопе у комерцијалним банкама.

- Може се очекивати пад каматних стопа у свим банкама па би значајне бенефите могли имати сви привредници, а не само они који испуњавају услове да се задужују путем ИРБ-а. Потез ИРБ-а ће привредницима значајно смањити трошкове пословања јер су камате битна ставка у билансу сваке фирме. Вјероватно ће многи привредници искористити ово смањење да се задуже код ИРБ-а по повољнијим условима како би затворили раније дугове - сматра Радивојац и додаје да се значај ИРБ-а огледа и у томе што се према њој равнају и комерцијалне банке које би у супротном инсистирале на превисоким каматним стопама и по цијену неконкурентности привреде.

ИРБ РС је од оснивања 2008. до краја 2015. године путем кредита пласирала 1,36 милијарди КМ чиме је подржала 9.045 пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана