Интерлигнум купио Нову Борју

Маријана Миљић
Интерлигнум купио Нову Борју

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС продала је 92,63 одсто основног државног капитала теслићке дрвопрерађивачке фабрике "Нова Борја" предузећу "Интерлигнум" из ове општине за 350.000 марака.

У обавјештењу које је ИРБ РС објавио на Бањалучкој берзи наведено је да је уговор о продаји акција склопљен почетком јуна.

- ИРБ је закључио уговор о продаји акција државног капитала из портфеља Акцијског фонда РС у акционарском друштву за прераду дрвета "Нова Борја" Теслић. Предмет продаје су 12.850.472 акције, што чини 92,63 одсто основног капитала. Купац је теслићко друштво са ограниченом одговорношћу за производњу, услуге и трговину "Интерлигнум" - наведено је у обавјештењу ИРБ-а.

"Интерлигнум", који се такође бави дрвопрерадом, обавезао се да ће за двије године у "Нову Борју" уложити 4,7 милиона марака и да ће у годину дужем периоду запослити 250 радника.

Директор и власник "Интерлигнума" Стојко Петковић јуче се није јављао на телефонске позиве, као ни представници управе "Нове Борје".

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС казали су да је ИРБ спровео поступак продаје акција из портфеља Акцијског фонда у "Новој Борји".

- Влада РС је дала сагласност за продају акција. Важно је што је у овом поступку купац акција преузео обавезу да ће за двије године у предузеће уложити 4,7 милиона КМ, запослити 250 радника у три године и измирити постојеће обавезе "Нове Борје" од око три милиона КМ. Надамо се да ће ове обавезе бити у потпуности испуњене, о чему ће водити рачуна надлежне институције и ИРБ након закључења приватизационог уговора - казали су у Министарству индустрије РС.

Влада РС је и раније уговорила продају "Нове Борје" предузећу "Интерлигнум" за 6,3 милиона КМ, али новац није уплаћен па је тај уговор на крају раскинут.

"Нова Борја" настала је на имовини некадашње дрвопрерађивачке индустрије "Борја", коју је након вишегодишњег стечајног процеса купила Влада РС путем лицитације за 7,35 милиона КМ.

Пријава против Миловановића

Полиција је почетком фебруара ове године пријавила тужилаштву бившег директора "Нове Борје" Зорана Миловановића због сумње да је оштетио предузеће за око 683.000 марака.

Он је осумњичен да је од септембра 2010. до јануара 2013. године од фирме из Теслића мимо процедура прописаних Законом о јавним набавкама куповао производе те прихватао отпремнице и фактуре за испоручену сировину и репроматеријале. На терет му је стављено и да није контролисао пријем и утрошак репроматеријала у процесу производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана