Интересовање за половњацима не опада

Александар Стојановић, Данијела Бајић
Интересовање за половњацима не опада

БАЊАЛУКА - Пад продаје нових аутомобила у земљама западне Европе утањио је увоз половњака у БиХ, што потврђује и податак да је у јануару и фебруару стигло 1.028 возила мање него у истом периоду лани.

  Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у протекла два мјесеца увезено је 6.523 аутомобила, од чега је 5.430 половних.

- Укупна вриједност увезених возила износила је 98,32 милиона КМ, а од увозних дажбина, односно царина и ПДВ-а, у буџет је уплаћено 17,46 милиона КМ, што је за око пет милиона КМ мање у односу на исти период прошле године - рекао је за “Глас Српске” портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Власници ауто-плацева у Српској кажу да је главни кривац пандемија вируса корона, која је знатно уздрмала тржиште најбогатијих земаља, што се видно одражава и на БиХ.  Ипак, како су истакли у разговору за наш лист, интересовање купаца није опало, а цијене су остале на истом нивоу као прошле године.

- Аутомобил је данас више потреба, него луксуз и вјероватно зато не опада интересовање купаца. Ми настојимо да одржимо цијене на истом нивоу, али пад продаје нових аутомобила на Западу, одакле највише увозимо, проузроковао је поскупљење половних возила и биће тешко у наредном периоду задржати ове цијене - рекао је за “Глас Српске” трговац у бањалучком салону “Дас ауто”.

Да је епидемија утицала на увоз потврђују и са плаца “ДР ауто”, а како су истакли свака прогноза је неизвјесна, јер то увелико зависи и од мјера и исхода борбе са вирусом корона у свијету.

- Видимо да је привреда у сваком сегменту претрпјела губитке, а они нису заобишли ни ауто-индустрију. Тренутно ситуација није критична, продаја варира, али је на неком нивоу као прошле године. Међутим, незахвално је прогнозирати да ли ће доћи до пораста увоза аутомобила, јер БиХ директно зависи од ситуације у богатијим земљама - рекли су из овог плаца.

Власник зворничког ауто-салона “А-ауто”, који у понуди има само половна возила из увоза, Александар Поповић истакао је да је година добро почела, с обзиром на ситуацију.

- Куповна моћ становника на нашем простору је таква каква јесте и претежно продајемо половне аутомобиле, а мање оне луксузне. Ако узмемо у обзир да је корона у читавом свијету и да су цијене возила у иностранству скочиле и за 30 одсто, што је проузроковало пад понуде, ситуација код нас је задовољавајућа - рекао је Поповић.

Ипак, да за поједине нема кризе ни у вријеме пандемије, показују подаци УИО БиХ према којима су појединци за два мјесеца ове године за само десет аутомобила искеширали 2,81 милион КМ.  “Ламборгини” чија је вриједност 426.664 КМ, а који је прошли мјесец увезен у БиХ, придружио се десетинама скупоцјених возила која крстаре домаћим друмовима. Осим аутомобила легендарне италијанске марке, од почетка године увезено је још неколико луксузних возила, а међу њима су “мерцедес” вриједности 293.581 КМ, затим “порше” од 267.272 КМ и BMW који је коштао 246.056 КМ без дажбина.

Хибридна возила

Према подацима УИО БиХ у јануару и фебруару ове године увезена су 34 хибридна аутомобила, док је у читавој прошлој години увезено 67.

Да је интересовање за електричне четвороточкаше у БиХ још на ниском нивоу свједочи и податак да грађани нису увезли ниједан овакав аутомобил, а у прошлој години свега 12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана