Хрвати у Шећерану улажу 62 милиона

Марина Чигоја
Хрвати у Шећерану улажу 62 милиона

Бањалука - Пољопривредна задруга "Јанковци" из Хрватске доставила је Влади РС понуду за преузимање "Фабрике шећера" из Бијељине, у којој су навели да су спремни да покрију половину дугова Шећеране и да у покретање производње уложе око 62 милиона КМ.

Члан привременог Надзорног одбора Шећеране у име мањинских акционара Раде Ракић казао је да су Хрвати у понуди предвидјели улагање око 24 милиона марака у ремонт фабрике, а 38 милиона за производњу. Ракић је истакао да би Влада РС требало да разматра понуду задруге из Хрватске, али да све иде веома споро. Казао је да су радници самоиницијативно почели помало да раде у фабрици, али да то иде веома тешко без новца.

- Надам се да ће ово питање ускоро бити ријешено. Ако има добре воље, новац се може наћи - казао је Ракић.

Преговори са хрватском задругом трају прилично дуго, а осим њих за Шећерану је заинтересовано још неколико инвеститора из ЕУ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су истакли да им је из "Јанковаца" достављена необавезујућа понуда за преузимање и ревитализацију фабрике.

- Та понуда садржи три главна елемента и то затварање постојећих обавеза, реконструкцију погона и обезбјеђење обртних средстава за прву сезону прераде шећера - казали су у Министарству и додали да понуду разматрају њихове стручне службе и Инвестиционо-развојна банка РС, те да ће након заузимања става информисати Владу.

Шећерана је прешла у власништво РС након што је Врховни суд РС осудио Зорана Ћопића на четири године затвора и трајно му одузео имовину вриједну око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Шећеране, које чине 51 одсто капитала тог предузећа.

"Фабрика шећера" је престала са радом 1993. године, а у стечај је отишла 2007. године. Уз сагласност Владе, повјерилаца и Привредне коморе РС 2010. године је прихваћено писмо намјере "Агрокопа" из Бањалуке за куповину државног удјела у Шећерани. Фабрика је почела с радом у октобру 2010. године, али је производња заустављена након Ћопићевог хапшења.

Сјетва репе

Раде Ракић је истакао да се већ касни са сјетвом шећерне репе и да је и производња у овој години под знаком питања, чак и када би брзо био постигнут договор са инвеститором.

- Уколико стратешки партнер у догледно вријеме и уђе у фирму, може се очекивати да ове године почне производња само ако купи репу негдје друго - рекао је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана