“Фрукта трејд” одустала од “Униса”

Милијана Латиновић
“Фрукта трејд” одустала од “Униса”

ДЕРВЕНТА - Трговачки ланац “Фрукта трејд” из Дервенте није уплатио 27,2 милиона КМ за имовину фабрике цијеви “Унис” у стечају у предвиђеном року, чиме право куповине стиче другорангирана понуда.

Потврдио је то “Гласу” новоименовани стечајни управник “Униса” Драган Даниловић, додавши да ће данас обавијестити фирму “Феромастер”, чија је понуда од 27,15 милиона марака била другорангирана.

- “Фрукта трејд” није уплатила новац, нити ми се ико из тог предузећа јављао. Обавијестићу другоуписану фирму и они имају 30 дана да уплате износ који су понудили - рекао је Даниловић.

Додао је да уколико након истека мјесец дана фирма “Феромастер” не уплати понуђени износ, имовина некадашњег привредног гиганта иде поново на добош.

Даниловић, који је на мјесту стечајног управника замијенио Лазу Ђурђевића, рекао је да сва ова дешавања одуговлаче стечајни поступак, те да је питање када ће стечај бити окончан.

Зашто нису уплатили излицитирани износ, иако су важили за најозбиљнијег купца, јуче нисмо успјели сазнати у компанији “Фрукта трејд”, с обзиром на то да власник Душко Рељић није одговарао на наше позиве.

“Глас” је раније писао да је овај трговачки ланац откупио 31 милион марака признатих потраживања компаније “Хета”, чиме су постали један од највећих повјерилаца у “Унису”.

Проблеми у фабрици цијеви трајали су годинама. Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала, па је у веома кратком року пропао.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена је на више од 40 милиона марака.

Прва продаја је пропала јер није било понуда, а потом је друго усмено надметање одржано 6. јуна, када је имовина била понуђена за 13,5 милиона марака и појавила су се четири купца, од којих је најбољу понуду дала компанија “Фрукта трејд”, односно дупло више од најниже цијене.

Акције

Један од бивших радника “Униса” Бранко Рауковић рекао је раније да је то пропало предузеће власник акција и у једној литванској фирми и да се и то покушава уновчити.

- Прича се и о неким акцијама у Њемачкој. Огромна је имовина, а и када све то уновче, радници од тога неће видјети ни фенинг - казао је Рауковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана