“Е-сандуче” штеди вријеме и новац

Јелена Станић
“Е-сандуче” штеди вријеме и новац

БАЊАЛУКА - Чекању на шалтерима Пореске управе Републике Српске је одзвонило захваљујући новој услузи “електронско сандуче”, која ће привредницима и грађанима уштедјети вријеме и новац једноставнијим начином извршавања пореских обавеза.

Директор Пореске управе РС Горан Маричић казао је да су пуштањем у функцију ове услуге стали у ред са најмодернијим пореским администрацијама, јер су једини у БиХ омогућили такав вид комуникације са пореским обвезницима.

- “Е-сандуче” омогућава удаљену, двосмјерну комуникацију и размјену докумената између пореских обвезника и управе, без потребе доласка на шалтере - казао је Маричић.

Он је појаснио да се документ, коришћењем услуге “е-сандуче”, може онлајн путем послати обвезнику или од обвезника Пореској управи.

- Ова услуга састоји се од два одвојена функционална дијела и то пријемног сандучета, чија је функција пријем поште од Пореске управе и отпремног сандучета, путем којег се врши достављање поднесака Пореској управи - појаснио је Маричић.

У “е-сандуче” ће стизати порески документи, које ће корисници моћи преузимати, прегледати или слати у Пореску управу, а пријем поште путем пријемног сандучета подразумијева пријем увјерења, обавјештења о преплати, рјешења и других пореских аката у форми електронских докумената за које је технички омогућено достављање путем “е-сандучета”.

- Подношење захтјева путем отпремног сандучета подразумијева достављање захтјева, жалби и других поднесака у електронској форми потписаних електронским сертификатом издатим од стране Пореске управе или квалификованим електронским сертификатом - рекао је Маричић. Коришћење те електронске услуге омогућено је посредством интернет странице Пореске управе РС у рубрици “Е-услуге”.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић казао је за “Глас Српске” да ће нова услуга Пореске управе смањити трошкове послодаваца, али и поједноставити процес уплате дажбина. 

- Према мојим информацијама, у плану је да сви односи између Пореске управе РС и пореских обвезника буду дигитализовани. Већа је вриједност изгубљеног времена на ходање и носање папира, него сама накнада коју послодавац плаћа - рекао је Тривић.

Како је додао, нада се да ће “електронско сандуче” у будућности наћи примјену и у осталим републичким институцијама. Тривић је истакао да су представници Уније разговарали са надлежнима да би било добро да и друге институције у Српској почну са коришћењем ове врсте технологије.

Уговор

За коришћење услуге пријем докумената потребно је да порески обвезник закључи уговор о коришћењу електронске услуге пријема пореских аката путем “е-сандучета”, док је коришћење електронске услуге за подношење захтјева, жалби и других поднесака у електронском облику путем отпремног сандучета омогућено свим пореским обвезницима који су регистровани корисници електронских услуга.

- То практично значи да је обвезнику пријавом на електронске услуге омогућен приступ отпремном сандучету. Обвезници који нису корисници електронских услуга и који немају електронски потпис за коришћење функционалности отпремног сандучета потребно је да се региструју и да посједују сертификат за електронски потпис - казао је Горан Маричић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана