Дужници Банке Српске у блокади, радницима откази

Жељка Кокот
Дужници Банке Српске у блокади, радницима откази

Бањалука - Агенција за банкарство РС почела је са блокадом рачуна клијената Банке Српске који касне са плаћањем обавеза дуже од 60 дана, а у припреми је и нова систематизација радних мјеста након што је прије неколико дана покренута ликвидација банке.

Банка Српске покушава да наплати доспјела потраживања како би повећала ликвидациону масу из које ће исплаћивати повјериоце. Агенција за банкарство је од увођења привремене управе у Банци Српске 16. новембра прошле године по налогу тадашњег привременог, а сада ликвидационог управника Петра Мићића издала седам рјешења којима су блокирани рачуни клијената, са њима повезаних лица и солидарних дужника који су каснили дуже од 60 дана у плаћању доспјелих обавеза у износу већем од 50.000 КМ.

- Првим рјешењем су обухваћени клијенти који су банци дуговали износ већи од 500.000, друго се односило на клијенте који су дуговали више од 300.000 и тако је редом у преосталим рјешењима износ дуговања снижаван до 50.000 марака. У припреми је блокада свих клијената у кашњењу плаћања дужем од 60 дана и са доспјелим обавезама већим од 30.000 КМ - истакао је Мићић и додао да ће се банка још интензивније бавити наплатом доспјелих потраживања служећи се свим расположивим инструментима наплате.

Мићић истиче да ће до 31. маја бити донесена и нова систематизација радних мјеста и да ће бити закључени уговори о раду само са радницима потребним за пословање у поступку ликвидације.

- Уговори са свих 172 радника су по сили закона раскинути на дан одузимања дозволе за рад. Банка је закључила уговоре до 31. маја са 103 радника који су били запослени у централи, док су радници из филијала остали без посла након што је банка ликвидирана - каже Мићић.

Банка Српске је на дан увођења привремене управе запошљавала 227 радника, а од тада је радни однос прекинуло 55 радника на основу пензионисања, споразумног раскида или истека уговора о раду на одређено вријеме.

Агенција за банкарство је 27. априла одузела дозволу Банци Српске и покренула процес њене ликвидације. У банци је остало 149,5 милиона марака депозита. Депоненти који су имали износе веће од 50.000 КМ биће намирени од прихода од продаје имовине банке и наплате кредита. Клијентима који су имали до 50.000 марака ускоро ће бити исплаћен новац, јер за те износе гарантује Агенција за осигурање депозита БиХ.

- У понедјељак ћемо "Поштама Српске" пребацити базу података коју смо узели из Банке Српске, а они ће штампати обавјештења која ће бити достављена депонентима - каже директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић очекујући да ће исплата почети за десет до 15 дана.

Влада РС је готово стодстотни власник Банке Српске, која је настала докапитализацијом посрнуле Балкан инвестмент банке, која је била у литванском власништву. МУП РС је због малверзација у Балкан инвестмент банци поднио тужилаштву извјештај о почињеним кривичним дјелима против 21 особе и сумњичи их да су је оштетиле за више од 56 милиона КМ.

Плаћање рата кредита

Петар Мићић је истакао да сви клијенти банке треба да наставе са редовним враћањем кредита тако што ће мјесечне рате уплаћивати на рачун Банке Српске који је за ту сврху отворен у Уникредит банци Бањалука. Број рачуна на који могу уплатити новац је 5517-9022-2099-8013, а у позиву на број треба навести број кредитне партије.

Радници Банке Српске

227 - на дан увођења привремене управе

55 - напустили банку од увођења привремене управе до ликвидације

103 - тренутно запослених у централи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана