Домаћи купци спасавају фабрике за производњу чарапа

Јана Кезић
Домаћи купци спасавају фабрике за производњу чарапа

БАЊАЛУКА - Холандија, Кувајт, Катар, САД и Шпанија само су неке од држава у које БиХ извози чарапе, али подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је током 11 мјесеци ове године у иностранство ових производа отишло за око два милиона КМ мање у односу на исти период лани.

Подаци УИО показују да је БиХ током 11 мјесеци ове године у иностранство извезла хулахоп и других разних чарапа, као и обуће без причвршћеног ђона, плетене или хеклане у вриједности већој од 13,7 милиона марака.

- Највише ових производа отишло је у Италију и то у вриједности већој од 10,6 милиона марака - показују подаци УИО.

Извоз за 11 мјесеци прошле године био је већи од 15,8 милиона марака, а и тада је највеће тржиште било Италија.

У компанији “Glory Line” из Бањалуке за “Глас Српске” кажу да је извоз њихових готових производа доста опао.

- Око 40 одсто наших производа је ишло у иностранство, а до краја године ћемо биљежити и до 15 одсто мање извоза него лани. Ми претпостављамо да је до тога дошло због рецесије у ЕУ и  не знамо шта ће бити идуће године - казали су у овој фирми и додали да највише извозе у Словенију.  Истакли су да странци робу сезонски наручују, али већ сада осјете да је то мање него што је прије било.

- Са друге стране, у поређењу са прошлом годином биљежимо пораст продаје наших производа на домаћем тржишту, а цијене ове године нисмо мијењали - казали у компанији “Glori Line”.

Слична ситуација је и у творници чарапа “Кључ” из Сарајева, гдје кажу да су извозили у Италију и Њемачку, али су се сада окренули ка домаћем тржишту.

- Много нам је повољније и боље  пословање на домаћем тржишту и вољели би када би и други више подржавали  домаћу производњу - казали су у овом предузећу додавши да су цијене незнатно подигли у односу на лани.

Пуне руке посла због велике потражње на домаћем тржишту имају и у мини-фабрици чарапа “EMS Factory” из Калесије. 

- Никада нисмо извозили своје производе, али имамо отворене позиве да сарађујемо са Шведском и Аустријом. Међутим, ми смо мала фирма да би одговорили њиховим захтјевима и испунили милионски тираж - казали су у овој мини-фабрици истичући да су цијене репроматеријала веће и до 30 одсто него лани, па су морали кориговати своје цјеновнике.

У фирми “Мадам” из Котор Вароша, која се бави производњом хулакопки, гдје кажу да своје производе пласирају само на тржиште БиХ.

- Ово је била једна веома тешка година за нас. Лани смо повећали цијену наших производа за око десее одсто, а ове године нисмо кориговали цјеновнике  - закључили су у овом предузећу.

Увоз

Према подацима УИО БиХ на домаће тржиште је током 11 мјесеци ове године стигло чарапа и сличних производа у вриједности већој од 28,3 милиона марака.

- Од јануара до новембра у БиХ је највише чарапа стигло из Турске и то у вриједности већој од 14,8 милиона марака - подаци су УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана