Ђурић: Пословном амбијенту треба радикална измјена

Маријана Миљић
Ђурић: Пословном амбијенту треба радикална измјена

Бањалука - Привредна комора РС оцијенила је у завршном овогодишњем осврту да су у привреди у години на измаку забиљежени позитивни трендови, али да је за јачи економски раст потребно њено растерећење и смањење јавне потрошње.

Сумирајући резултате за ову годину, предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је јуче да су забиљежени позитивни трендови у привредним кретањима, али да су они и даље недовољни.

- Ти помаци нису довољни да задовоље нарастајуће потребе које се финансирају из текуће привредне активности. Привреда биљежи и раст задужености, а то негативно утиче на одржавање њене ликвидности. Добро је што се повремено спроводе мултилатералне компензације које омогућавају поравнање бар дијела дугова - рекао је Ђурић и поновио да једино запошљавање у прерађивачкој индустрији доноси стварање нове вриједности и да је неопходно подстаћи његов развој.

Први човјек Привредне коморе је истакао да је међу горућим проблемима и одлив радне снаге у иностранство. Иако то за посљедицу има пад незапослености, привредници због тога трпе, јер немају довољно квалификоване радне снаге. Ђурић је рекао да им проблеме задају и јавна предузећа и установе неизмиривањем обавеза.

- То представља велики проблем за све. Пословна заједница очекује да нешто конкретно буде урађено у погледу стварања услова за повећање ефикасности и одговорности на сваком послу - навео је Ђурић.

Осврћући се на усвајање буџета за наредну и програма економских реформи РС за период од 2017. до 2019. године, Ђурић је истакао да је привредна заједница као и претходних година имала примједбе и сугестије, али да је питање каква ће бити њихова судбина.

- Неки од наших приједлога понављају се дуги низ година, јер инсистирамо на радикалнијој промјени пословног амбијента да бисмо дошли до јачег привредног раста, који треба да омогући квалитетније пуњење буџета, бољи стандард грађана и смањење броја незапослених - навео је Ђурић.

Пословна заједница очекује да реализација програма економских реформи почне што прије, а посебно дио који се односи на растерећење привреде, односно на измјене законских прописа који би требало да допринесу јачању привредних активности, смањењу јавне потрошње и на уређење односа у јавним предузећима и поштивање закона на свим нивоима и код свих пословних субјеката.

Избори

Борко Ђурић је рекао да ће крајем фебруара 2017. године бити одржане скупштине на којима ће бити изабрани нови органи управљана и тијела у Привредној комори РС и подручним коморама.

- Може се очекивати да привредници покажу висок степен зрелости и да изаберу најбоље људе који ће заступати њихове интересе - рекао је Ђурић.

Осигурање

Предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић рекао је да је ова година за осигуравајући сектор била турбулентна, јер је њен почетак обиљежен примјеном новог Закона о обавезном осигурању у саобраћају.

Он је рекао да су основана два нова осигуравајућа друштва, а да су два прошла фазу трансформације.

- На тржишту осигурања у овој години у односу на прошлу забиљежен је раст премије од девет одсто - рекао је Дурмић након годишње сједнице Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана