Без јачања привреде губићемо радну снагу

Маријана Миљић
Без јачања привреде губићемо радну снагу

Бањалука - БиХ рапидно напушта њено становништво, јер се у свим досадашњим реформама јавни сектор бавио сам собом, на уштрб привреде, која мора бити носилац развоја, који ће побољшати животни стандард, ублажити одлив радне снаге и негативан природни прираштај.

Истакао је то професор Економског факултета у Бањалуци Стево Пуцар, аутор недавно објављене анализе о пројекцијама тржишта рада у РС од 2017. до 2021. године. Он наглашава да се у БиХ може очекивати даље одлив становништва, јер су у земљи и даље све теме важније од економије.

- Домаћа привреда не ствара довољан број радних мјеста, а ниво плата никако се не може поредити са онима у земљама Европске уније. Људи виде много боље услове и зараду на другим тржиштима. Дакле, разлог одласка је економски, а те проблеме није лако ријешити у кратком року - казао је Пуцар истичући да ће се понуда радне снаге у идућих пет година смањивати, а плате ће неминовно морати да расту, посебно у прерађивачкој индустрији.

- Због тога ће посљедица бити поготово у оним гранама индустрије гдје је конкурентност заснована на ниској цијени радне снаге. Велико је питање колико ће тих предузећа бити угрожено и уопште опстати на домаћем тржишту - казао је Пуцар.

Додао је да ће се у проблему наћи и оне фирме које неће моћи обезбиједити квалитетан кадар, јер најпродуктивније становништво одлази.

- Ми и даље имамо велики контингент незапослених и економски неактивног становништва, које фирме могу користити, али уз преквалификацију - казао је Пуцар.

Проблем, истиче он, представља и то што БиХ нема јасан и конкретан програм развоја домаће економије те што су и до сада сви реформски пакети, па и сама реформска агенда, фокусирани углавном на јавне институције и шта оне треба да раде.

- Све досадашње реформе, па и оне на којима тренутно инсистира међународна заједница, су усмјерене на стварање повољног пословног окружења. При томе се углавном рачуна на процес у којем ће јавни сектор сам себе унаприједити и онда помоћи приватном сектору, привреди. Међутим, тако добијамо реформе у којима се јавни сектор непрестано бави сам собом. Изгубили смо из вида да би привреда требало да буде на првом мјесту, да њене проблеме морамо убрзано рјешавати, јер је она најважнији, кључни носилац развоја наше земље. Једино на тај начин можемо побољшати животни стандард и ублажити одлив становништва и негативан природни прираштај - казао је Пуцар.

Нагласио је да систем који би служио економском развоју треба да градимо на ономе што имамо, односно на оним дијеловима привреде који добро функционишу, али и на улагању у образовање и обуку, у складу са садашњим и будућим потребама привреде.

Извоз

Стево Пуцар сматра да је један од горућих проблема домаћих предузећа излазак на страно тржиште.

- Кључни правац за развој привреде требало би да буде извоз, односно освајање и излазак на страна тржишта. Наше фирме се релативно слабо сналазе у томе, иако имамо и фантастичних примјера. Други проблем је застарјела технологија, јер око 60 одсто предузећа има опрему старију од 20 година. Проблем је и проналазак квалитетних радника, као и поменуто пословно окружење - казао је Пуцар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана