Без гаранције тешко до кредита

Милијана Латиновић
Без гаранције тешко до кредита

БАЊАЛУКА - Гарантни фонд Републике Српске одобрио је до сада гаранције у износу од 6,82 милиона марака за ублажавање посљедица пандемије вируса корона, те на тај начин омогућио предузећима да лакше дођу до кредита и опстану на тржишту.

Циљ овог фонда је олакшавање приступа финансијским средствима за микро, мала и средња предузећа, издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту одобреном од финансијске организације.

Према подацима наведеним на интернет страници овог фонда, до сада су одобрене 94 гаранције за укупно 9,75 милиона марака кредита привредних субјеката. Износ гаранције је 70 одсто укупног износа кредита.

Међу привредницима који су захваљујући гаранцијама успјели да се задуже у банкама и на тај начин обезбиједе новац потребан за финансирање редовних обавеза или набавку опреме за рад је и “Трикотажа” Србац, која запошљава 15 радника и у чијем погону настаје памучни веш.

Руководилац “Трикотаже” Горан Стојановић рекао је за “Глас Српске” да је велика ствар када предузетници и привредници знају да нису сами у тешким тренуцима.

- Гарантни фонд је велика ствар. Неће ово зло трајати довијека, а гаранције су допринијеле да лакше дођемо до новца у вријеме када су банке драстично пооштриле услове кредитирања. Задужили смо се за 10.000 марака, Фонд је гарантовао за 7.000 КМ. Новац нам је потребан за обртна средства на прелазу из љетне у зимску сезону - рекао је Стојановић, нагласивши да су успјели сачувати све раднике. Осим тога, додао је да су упркос кризи успјели и да повећају плате запосленима за око 60 марака.

Гаранције су добро дошле и фирми “Трготранс” из Добоја, која се у банци задужила за 150.000 марака.

- Ово је добра подршка привредницима у тешком времену. Било би добро да фонд опстане и да можемо и касније рачунати на овај вид подршке јер чини ми се да пандемија неће скоро завршити. Новац нам је био потребан за измирење обавеза и набавку грађевинске машине - рекао је директор фирме Ратко Мочић, додавши да се предузеће бави превозом робе у међународном саобраћају, те транспортом у области нискоградње. Мочић каже да очекује да након зиме повећају број запослених.

Услови

На интернет страници Гарантног фонда РС наведено је да овај вид гаранције могу добити привредни субјекти са сједиштем у Српској који нису били у финансијским потешкоћама на дан 31. децембар 2019. године, али тренутно имају потешкоће у пословању које су настале као посљедица пандемије “ковида 19”. Микропредузећа, предузетници и пољопривредна газдинства могу добити гаранције за износе до 50.000 КМ, мала предузећа за највише 200.000 КМ, а средња предузећа за максимално 400.000 КМ. Рок отплате кредита је најдуже седам година, укључујући грејс период који може бити од три до 12 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана