Банке излазе из послова са хартијама од вриједности

Жељка Кокот
Банке излазе из послова са хартијама од вриједности

Бањалука - Банке у Српској не налазе интерес у трговању хартијама од вриједности и значајно смањују износ уложеног новца у обвезнице, трезорске записе и акције.

Иако банкарска индустрија, посебно сегмент инвестиционог банкарства, посљедњих деценија пролази кроз велике промјене и иновације, на тржишту Српске се мало тога измијенило. Већина банака се уздржава од пласмана новца у хартије од вриједности и у пословању доминанту улогу даје кредитима. Због такве пословне политике банкарски сектор РС спада у традиционалне јер су у активи доминантни кредити и новчана средства који чине 65, односно 22 одсто укупне активе.

Према подацима Агенције за банкарство РС, седам банака је на крају септембра прошле године у хартијама од вриједности имало уложених 336,8 милиона КМ, односно тек пет одсто укупне активе банкарског сектора. На крају 2014. године у хартијама од вриједности имале су 13 одсто више новца, односно 380,6 милиона марака.

Најактивнија у пословању хартијама од вриједности је Нова банка из Бањалуке на коју отпада око 40 одсто новца уложеног у хартије од вриједности. Ова банка најчешће улаже у обвезнице и трезорске записе РС.

Њено брокерско одјељење "Брокер Нова" присутно је на тржишту Српске од 2001. године, а један од циљева је пружање нових могућности за финансирање предузећа које је до сада било могуће једино путем кредита.

- Иза нас је изузетно успјешна година током које је остварен укупан промет од око 103 милиона КМ, што је за 4,56 одсто више у односу на 2014. годину - кажу у "Брокер Новој" и додају да је њихов прошлогодишњи удио у укупном промету Бањалучке берзе износио 9,20 одсто.

Директор брокерске куће "Адвантис брокер" из Бањалуке Бранко Кецман сматра да разлоге смањења интересовања банкарског сектора за хартије од вриједности треба тражити у смањењу приноса на обвезнице РС.

- Раније је принос на обвезнице ратне штете био око девет одсто, док се сада креће око 6,5 одсто, што је смањило принос на уложени новац - сматра Кецман.

Банке су суочене и са слабим интересовањем за кредите, посебно када је ријеч о привреди, због чега располажу великом количином новца који немају гдје да уложе. Посљедица тога је и значајан пад камата на штедњу које нуде депонентима, јер не могу да оплоде прикупљени капитал.

Предности хартија од вриједности

Могућности финансирања које пружају акције и обвезнице знатно су шире и повољније него у случају кредита. То се углавном односи на могућност преносивости тих инструмената, што снижава ризик јер је могуће изналажење резервних солуција како за финансијере, тако и за кориснике средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана