Аустријанци доносе понуду за Космос

Анита Јанковић
Аустријанци доносе понуду за Космос

Бањалука - Директор предузећа "Космос" из Бањалуке Душан Вјештица рекао је да су добили писмо намјере којим аустријско-њемачка компанија ИАГ изражава спремност да преузме дио власништва и да улаже у нове технологије, а да до краја седмице очекују конкретну финансијску понуду.

- До краја седмице очекујемо да нам стигне комплетна понуда и тада ћемо знати да ли су заинтересовани за преузимање дијела или комплетног пакета акцијског капитала. У писму намјере је наведено да желе преузети дио акцијског капитала и улагати у нове технологије - истакао је Вјештица.

Потенцијални инвеститор спреман је и да запосли нове раднике и да се укључи у сервисирање обавеза "Космоса".

- Заинтересовани су за запошљавање инжењера, али и нискоспецијализоване радне снаге попут мајстора и техничара. Имају план за сервисирање наших обавеза из претходног периода, што је веома фер - навео је Вјештица.

"Космос" се нада позитивном исходу ове иницијативе, јер аустријско-њемачка фирма има широко распрострањено тржиште.

- Ми годинама радимо за њих, а ове године с њима имамо уговор вриједан од око два милиона евра. Управа и радници "Космоса" су сигурни да можемо превазићи наслијеђене обавезе из претходног периода и направити тржишни искорак само уз докапитализацију коју би спровела Влада РС као наш власник или стратешки партнер. Имамо 23 милиона марака обавеза из претходног периода плус два милиона КМ дугорочних обавеза на основу кредита код Инвестиционо-развојне банке РС и јасно је да ми не можемо зарадити и за плате и за сервисирање тих обавеза - рекао је Вјештица.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да је на управи "Космоса" да размотри писмо намјере и евентуално га прослиједи Влади на разматрање.

- Писмо намјере представља озбиљну иницијативу која је заснована на врло квалитетном приједлогу за сарадњу и пословање, што подразумијева да би били спремни преузети "Космос" - рекао је Ђокић.

"Космос" је ушао у процес реструктурирања у склопу којег је договорена динамика исплате нагомиланих обавеза. Захваљујући том процесу "Космос" је избјегао стечај који му је пријетио због великих дуговања.

Стратешко партнерство једина опција

Бивши повјереник у процесу реструктуирања "Космоса" Горан Радивојац сматра да без стратешког партнерства у индустрији којом се бави бањалучко предузеће није могуће планирати дугорочни развој.

- РС нема капитал којим би докапитализовала предузеће и зато као једина опција преостаје стратешко партнерство - рекао је Радивојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана