“Алумина” сигурна до краја године

Милијана Латиновић, Маријана Миљић Бјеловук
“Алумина” сигурна до краја године

БАЊАЛУКА, ЗВОРНИК - Купци у Српској до краја године имаће уредно снабдијевање гасом, а та вијест посебно је обрадовала руководство зворничког предузећа “Алумина” које користи више од 95 одсто количина тог енергента који се увезе у Републику Српску.

Директор предузећа “Гас-Рес” Љубо Гламочић рекао је јуче “Гласу Српске” да је то предузеће у уторак добило анекс уговора од руског “Гаспром експорта” о продужењу испоруке гаса до краја године.

- Управа је дала позитивно мишљење на сам анекс уговора, а Надзорни одбор требало би да га потврди. У уговору је све остало по старом принципу. Није било никаквих измјена нити укључивања цијена гаса које се котирају на берзи - рекао је Гламочић.

Подвукао је да ће цијену гаса утврђивати према нафтној формули, као и у претходних седам година.

- Није било никаквих изненађења. Све што је договорено практично је само приједлог да се продужи до краја године. Количине које су наши купци исказали само су потврђене од стране “Гаспром експорта” и то по далеко прихватљивијим цијенама него што се крећу по берзи - нагласио је Гламочић и додао да се, у ствари, све о чему се са “Гаспромом” договорио предсједник Србије Александар Вучић примјењује и на Српску.

Директор сектора логистике у предузећу “Алумина” из Зворника Стево Савић је рекао “Гласу” да је ово добра вијест, те да су овакав расплет догађаја и очекивали након информације да се Србија договорила о испоруци гаса из Русије.

- Било је јасно да ће на исти или сличан начин бити третирана и Република Српска. Гас је за “Алумину” један од виталних енергената. Годишње трошимо око 30 милиона кубика и “Алумина” је конзумент више од 95 одсто укупног гаса који увезе Српска - рекао је Савић. Додаје да је од почетка сукоба у Украјини и свих поремећаја на тржишту енергената пословање “Алумине” веома отежано.

- Сва та дешавања пред нас стављају понекад и немогуће изазове. Радујемо се овој одлуци “Гаспрома” и чекамо званично обавјештење из предузећа “Гас-Рес”. Ово за “Алумину” значи да смо бар један проблем ријешили на неко вријеме и да се можемо бавити неким другим проблемима - закључио је Савић.

Испорука гаса биће настављена и за ФБиХ с обзиром на то да је и предузеће “Енергоинвест БиХ” потписало анекс уговора. Приступ гасној мрежи у БиХ имају Зворник и Сарајево, а градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да су захвални на доброј сарадњи и што је ова локална заједница и у протеклом периоду имала уредно снабдијевање гасом.

- Наша обавеза је да сакупимо новац да платимо дугове које имамо. Радује нас информација да је снабдијевање гасом до краја године извјесно - рекао је Стевановић.

Обустава

“Гаспром” је потпуно обуставио испоруке гаса данском “Орстеду” и “Шел енерџију Европа” за њихов уговор о снабдијевању Њемачке гасом пошто те двије компаније нису извршиле плаћања у рубљама.

Електроенергетске компаније РВЕ и “Унипер” платиле су руски гас у рубљама као што је Москва и затражила.

Неколико седмица раније цијеви су заврнуте и за Пољску, Финску и Бугарску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана